От х:

Днес в x:

Ватиканът надига глас срещу "унищожаването" на половете

Ватиканът издаде документ, с който критикува "джендър теорията". Тя противоречи на вярата, здравия разум и човешката природа, смятат авторите на документа. Активисти го наричат "зловреден".

"...Бог сътвори мъжа и жената" - под това заглавие Ватиканът издаде наръчник, посветен на отношението към т.нар. джендър теория, който е предназначен за католическите училища. В него се посочва, че в учебните заведения има спешна нужда от разяснения по въпросите на сексуалността. Според документа, джендър теорията е "идеология, която отрича разликата (...) между природата на мъжа и природата на жената, стремяща се към едно общество без полови различия, с което разрушава антропологичната основа на семейството".

Наръчникът се противопоставя на "тенденцията за заличаване на половите различия между мъжа и жената". Но същевременно се изтъква, че "никой не бива да бъде преследван или дискриминиран заради своята вяра или сексуална ориентация". 

Още в увода на въпросния наръчник, състоящ се от 57 отделни точки, се посочва, че трябва да се прави разлика между научното изследване на половете и джендър идеологията. Целта на изследователите на половете била да разберем по-добре в какво се изразяват разликите между мъжа и жената в различните култури, пише в документа.

Това "противоречи на вярата и здравия разум"

В много случаи обаче днес се насаждат "уж неутрални концепции за образа на човека", които "противоречат на вярата, на здравия разум, но и на човешката природа", четем по-нататък в наръчника. "Отдалечаването от природата" водело дотам, че чувствата на отделния човек се превръщали в единствен критерий при вземането на решения. Подобен поглед върху нещата водел до "размиването" на разбиранията за сексуална идентичност и за семейство, се казва още в документа.

Според неговите автори, основите на тези теории са залегнали в "една дуалистична антропология, която разделя тялото (сведено само до безжизнен материал) от човешката воля, която пък получава абсолютната свобода да манипулира тялото по свое собствено усмотрение". В нейната основа е залегнала една "смущаваща концепция за свобода", ръководена от чувства и желания, някои от които са само временни.

Сдружението New Ways Ministry, застъпващо се за правата на лесбийките, хомо- и бисексуалните, както и на трансджендърите (ЛГБТ) в Католическата църква, разкритикува остро "зловредния" документ. Според активистите, неговата подвеждаща информация "ще доведе дотам, че семейства ще започнат да отхвърлят децата си, а хомосексуалните и трансджендърите ще продължат да бъдат дискриминирани". Полът не се определя "само от външните полови органи, а също и от генетични и химични фактори, както и от хормони, които не са видими веднага след раждането. Ватиканът си остава някъде в Средновековието, насърчава грешни тези и се опира на митове, слухове и откровени неистини", се посочва в становището на сдружението.

"Коварна индоктринация"

Католическата църква, но и папа Франциск често се обявяват открито срещу т.нар. джендър теория, защото тя, според тях, подкопава традиционната представа за мъжа и жената като брачни партньори и родители. Така например през 2016 година папа Франциск обвини френската държава, че разпространявала джендър теорията в училищата. Чрез джендър теорията френските учебници способствали за "коварна индоктринация". Според папата, "едно е да си хомосексуален или да си сменяш пола, друго е да интегрираш тази тема в учебния процес".   

Подобни оценки за т.нар. джендър теория се съдържат и в книгата на папа Франциск "Amoris laetitia" от 2016 година, посветена на брака и семейството. "Човешката идентичност бива принасяна в жертва на някакъв индивидуалистичен свободен избор, който с течение на времето се променя".

Източник: http://www.dw.com/bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини