От х:

Днес в x:

"Компас" с разходка до крепостта "Хисаря" и с предложения за облагородяване

    С пълна сила продължава началното обучение по спортно ориентиране по програмата "Спорт за децата в свободното време" на Министерството на младежта и спорта. Днес децата от хасковския клуб по спортно ориентиране "Компас 1994" направиха разходка с карта и компас до малко известната Средновековна крепост "Хисаря", намираща се в западния край на едноименния квартал в града.

    Младите ориентировачи преминаха през чешмата "7-те чучура", валявицата и кладенеца на Стойчо Марчев. Пътеката минава и през запустелия басейн, пълен с бурени, в който допреди 30-40 години се учеха да плуват много деца от града ни.

    Спортистите проявиха и любопитство, атакувайки с въпроси ръководителя на клуба Тодор Стратиев. "Зададоха ми много въпроси, на които и аз самият нямах отговори, но те пък имаха предложения. Например - крепостта се вижда от Камбанарията и е посещавана от гостите на града, които идват да видят статуята на Богородица. Няма да е трудно да се почисти пътеката до крепостта и не се изискват много средства, за да се изградят две дървени кули и да се постави едно информационно табло за времето на съществуването й и за откритите артефакти при разкопките и къде се намират. Това може да се направи по проект на заинтересованите институции", обясни Тодор Стратиев - президент и треньор в хасковския клуб.

    По-трудно, но не и невъзможно е да се възстанови стария басейн, защото ще са необходими повече средства, смятат от клуба. Децата поставиха въпроса и защо е силно замърсена реката, която пресякохме и преминава по цялото протежение на южната част на Хасково.

    Останаха много доволни от кладенеца, построен от патрона на ПГМЕТ - видният индустриалец и дарител Стойчо Марчев и от чистотата около него.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      За
      запозната
      9 0
      19:22, 11 юни 2019
      Община Хасково в момента кандидатства по програма за изграждане на археологичен резрват на това и още няколко места. Но именнно това (ако изключим неолитното селище в района на езерото „Кенана“) е “рожденото място“ на града ни, заченат от тракийски племена. Жалко, че толкова години крепостта е била оставена на произвола на съдбата, но има шанс проектът да получи одобрение и да спаси тази важна част от историята на Хасково за бъдещите поколения.
    Последни новини