От х:

Днес в x:

Президентството: Правителството "задраска" прозрачната процедура за F-16

Президентската институция не участва по никакъв начин в разговорите, провеждани  от българската правителствена делегация в САЩ. Правителството "задраска" прозрачната процедура за придобиване на Ф-16, затова българите ще плащат повече и при неясни условия. 

Това заявиха от пресцентъра на държавния глава във връзка с изявлението на премиера Борисов пред граждани на гара Белозем, че в последните дни правителството има пълната подкрепа на президента Румен Радев за закупуването на самолетите Ф-16.

В отговор на въпрос дали стигнат парите, след като ще се купуват и нови изтребители за армията, министър-председателят отговори: "Има изискване - ако искаш да членуваш в НАТО, 2% от БВП трябва да отиват за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, трябва да имаш надеждна система за сигурност. Тези, които имат морета - и кораби. И авиация, сухопътни сили. Така че - купуваме и пазариме за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация...Видяхте в последните дни - пълна подкрепа на президента! Това, което правим, той го промотира - съответно в Словения и в Санкт Петербург (б.р. - премиерът има предвид участието на държавния глава във форума "Три морета" в Словения и в икономическия форум в Русия).

"Единствената подкрепа, заявена от държавния глава, беше за провеждането на прозрачна състезателната процедура за придобиване на нови изтребители като гарант за постигане на най-добрите условия за България. Тази процедура  беше „задраскана“ от правителството, което прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече", заявиха пред Епицентър.бг от офиса на държавния глава. 

Ето цялото изявление на пресслужбата на президента Радев:

"Регионалните инициативи за транспортна и енергийна свързаност, в които България участва, нямат отношение към проекта за нов изтребител за българските ВВС.

Президентската институция не участва по никакъв начин в разговорите, провеждани  от българската правителствена делегация в САЩ.

Единствената подкрепа, заявена от държавния глава, беше за провеждането на прозрачна състезателната процедура за придобиване на нови изтребители като гарант за постигане на най-добрите условия за България.

Тази процедура  беше „задраскана“ от правителството, което прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече. Неясни са и важните за българската икономика условия за индустриално сътрудничество и офсет.  Към този много важен проект не трябва да се подхожда с лозунги и заклинания, а с реални аргументи.

Президентът очаква от българското правителство да не посяга на заложените условия и на способностите на новите изтребители, в стремежа си да намали цената, защото това ще обезсмисли целия проект."

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини