От х:

Днес в x:

Борят престъпността в 8 хасковски училища с програма

    Деца от 8 училища от областта проведоха заключително състезание по националната програма „Работа на полицията в училищата“ под наслов „Ваканция, здравей! Да играем безопасно“.

    В инициативата в Областна администрация-Хасково участваха 32 деца от училища в Хасково, Димитровград, Свиленград, Тополовград и Ивайловград. Днес те показаха умения, придобити по програмата.

    Петокласниците демонстрираха познания как да играят безопасно и да реагират правилно в рискови ситуации. На финала на едногодишното си обучение, децата участваха в игри. Те имаха за задача да сглобят нарязани пътни знаци, да сглобят нарязани мисли.

    За работата на полицията в училищата обясни инспекторът от Детска педагогическа стая в Тополовград Петко Илиев, който е и национален инструктор по програмата "Работа на полицията в училищата". Той поясни, че програмата е мащабна и е проведена с цел превенция.

    "Програмата има за цел да намали детския травматизъм, да предпази децата от полови престъпления, трафик на хора, да намали кражбите, да намали тормоза и малтретирането в училище. От няколко години програмата усилено работи и за намаляване на телефонния тероризъм и искането на пари от старите хора. Уроците "Среща с непознат" се превърнаха в едни уроци, в които учим децата на безопасно поведение, както в интернет, така и в реалния живот", каза инсп. Илиев. Той поясни, че програмата се реализира успешно в Хасковска област от 2000 година. По думите му има търсене към нея и там където се прилага успешно, намаляват престъпленията в конкретното училище, намаляват противообществените прояви, обособяват се опасни точки. "А най-важното е, че след уроците, децата споделят какви са им истинските проблеми", каза инсп. Илиев.

    Пред публиката в държавната институция бе представена постановка на клуб ''Сладкодумци" от ОУ "Христо Ботев" в тополовградското село Хлябово на тема „Тъжна история, смешно разказана“. Беше режисирано и съдебно заседание по забавен начин като в ролята на страните в процеса влязоха ученици.

    Гости на инициативата бяха областният управител на Хасково Станислав Дечев, началникът на Регионалното управление на образованието Христина Боева, представители на институции.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ха
      Хасковлия
      12 -4
      14:15, 10 юни 2019
      "...областният управител на Хасково Станислав, ...". Анета ли си, Кутелова ли си - не знам, но си жив кахър в писането!
      • Ха
        Хасковлия
        6 0
        19:55, 10 юни 2019
        А това бургаско недоразумение Юлия Динкова какво прави там? Наредена да лапа евро пари по проект ли? Щото тя само това умее.
    • 2
      On
      One Euro Man
      12 -2
      15:08, 10 юни 2019
      Такъв е матрияла, не се ядосвай. Пък и Станко обратното на острото отново със синьото костюмче е подреден в рядкото често.
    • 3
      Чи
      читател
      7 0
      15:31, 10 юни 2019
      А в Х-во някога работили ли са по превенция?
    • 4
      Ма
      мастикаджия
      14 -3
      17:41, 10 юни 2019
      По програма не се бори нищо.Крадат се пари.Първо - какво прави там тоя със синьото сако?Второ - участниците негри ли са или ц-и-г-а-н-и ? Като патладжани са.
    • 5
      Хо
      Хохоо
      1 -1
      19:25, 10 юни 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 6
      Ре
      Реформатор- лаладжия
      1 0
      11:49, 11 юни 2019
      МАСТИКИЧ защо питаш за патладжаните ами те от километър си личът че са ЗИГАНЕТА
    Последни новини