От х:

Днес в x:

Гражданска конференция призова гибелта на Левски и Ботев да се отбелязват на 18 февруари и 1 юни

    Гражданската конференция с участието на историци, директори на регионалните исторически музеи от областта и ученици, посветена на отбелязването на светите дати в българската памет, призова обществеността на Хасково за нова инициатива по отдаването на почит към гибелта на Левски и Ботев. Призивът е това да се случва на 18 февруари, когато е действителната дата на обесването на Апостола по нов стил, а в памет на Ботев отбелязването да е на 1 юни /нов стил/, когато поетът революционер пада, пронизан от куршум в местността Вола.

    Дискусията на тема "Съдбовните дати на България - истини и заблуди" се проведе в областната администрация. Тя е по инициатива на Областния младежки съвет за иновации и с личното съдействие и подкрепа на областния управител на Хасково Станислав Дечев. Инициатор на дебата е зрелостникът от Математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“, който е и носител на златния медал тази година от Националната олимпиада по история Антон Попов. А конкретният повод е отвореното писмо, което той изпрати на 15-ти февруари тази година до областния управител и кмета на Хасково с искане ритуалът по отбелязването на гибелта на Апостола да се организира за 18 февруари, вместо както се прави досега в Хасково - на 19 февруари. Според гимназистa, традиционната дата на отбелязване е плод на историческа грешка и хвърля в заблуда за истинската дата, на която една от иконите в българската история е намерил смъртта си в каузата за род и родина.

    Ние, младите хора, имаме право и сме длъжни да искаме децата ни един ден да знаят точните дати, свързани с нашите герои и сме длъжни да им кажем истината, да не допуснем да се прави компромис със светите дати в българската история, отвори темата на конференцията Антон Атанасов.

    В подкрепа на неговата теза се обяви и доц.Тодор Радев, преподавател във Философско-историческата катедра на Пловдивския университет. Историкът стигна и по-далеч, като засегна не само темата за точните дати на отбелязване гибелта на Ботев и Левски, но и други исторически значими дати в нашата история, като датаta на която отбелязваме Националния празник - 3 март /по нов стил/. Според доц. Радев объркването, което се случва е плод на натрупани грешки при смяната на Юлианския с Григорианския календар у нас през 1916 година, което се случва със закон, приет на 14 март. Тогава след 31 март идва 14 април /нов стил/. Според доц. Радев исторически важните датите трябва да се отбелязват по стар стил, тъй като това са реалните дати от историческите извори. Затова по мнението му корекцията за символните дати в историята ни би се случила най-лесно, ако времето от 31 март 14-ти април 1916 година, което е нереално, кухо, се игнорира. Така Националният празник на България ще се отбелязва на 19 февруари, гибелта на Левски - на 6 февруари, а смъртта на Ботев - на 20 май.

    Не датата е толкова важна, а да знаем и помним кои са Ботев и Левски, да почитаме делото им и да свеждаме глава пред подвига им, смята колегата на доц. Радев, специалистът по праистория  и археология гл. ас. д-р Божидар Драганов. "По-важното е да се научим да четем между редовете, защото историята, която днес виждаме, надали ще остане със същият прочит утре", коментира той. Това мнение беше подкрепено от граждани и част от учениците на конференцията.

    Проф. Цонка Каснакова, преподавател в Тракийския университет в Стара Загора и директор на Исторически музей в Харманли, подкрепи тезата на доц. Радев. "И за мен е свръх странно това честване по нов стил. Защото в крайна сметка човек се ражда на една конкретна дата и на конкретна дата умира, тя не може да бъде подменена с друга", коментира професорката. Тя обаче апелира към младите хора да се интересуват повече от родната история, да търсят новите факти, които се публикуват от изследователите, да се гордеят с нея и да я популяризират където и да са.

    Историкът от РИМ Хасково Милен Вълчев пък изтъкна, че вече в Хасково има прецедент по смяна на датата на честване по същите причини, подбудили и днешната дискусия. Такъв е случаят с честването на Освобождението, което първоначално се е отбелязвало на 20 януари, вместо както е правило и се чества и до днес на 19 януари. Така че ако има воля в местната власт, може лесно да насрочи следващата година отбелязването на гибелта на Левски в обществената церемония на 18 февруари и затова дори не е необходима процедура в Общинския съвет, посочи историкът.

    "Младите хора поставят важни въпроси, които не са просто на дневен ред днес, а те са въпроси за утре. Но най-важното е, че днес присъстваме на един форум на гражданската съвест по инициатива на младите хора", обобщи Красимира Джисова от Регионалното управление на образованието в Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      Ан
      Антон Атанасов
      16 -2
      14:33, 7 юни 2019
      Името ми е всъщност Антон Атанасов, а не Антон Попов.
      Извинете ме, но имате и други грешки като например Освобождението на Хасково е на 19 януари, не 19 февруари. Благодаря!
    • 2
      Ди
      Димитров
      14 -17
      14:51, 7 юни 2019
      Хората на Сорос не спят. Трябва да си заработят парите, които им дават. Областния и той там. Какво се сеща и той Стънки тъ.... , че тръгнал да променя датите на които отдаваме почит към Левски и Ботев?! И тия хлапетии нямат ли си друга работа, че тръгнали с това да се занимават?! Аз предлагам рождения ден на Сорос да стане национален празник, а Левски и Ботев да ги обявим за терористи. Нова Година да я честваме на 7 януари, а Гергьовден да се почита на 6 декември.
      • Ст
        Сталин
        9 -16
        15:40, 7 юни 2019
        Димитров , сигурно си Георги Димитров, прибирай се... Виж коментара
      • Ба
        Бат Кольо
        11 -7
        16:22, 7 юни 2019
        Що , ти като си се писал 'сталин" да не си по-умен?
        Като ти гледам правописа, май си завършил изгорялата гимназия!
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        8 -11
        17:22, 7 юни 2019
        Димитров, Думата "СОРСОИД" и опорката,, СОРОС" я роди руската пропаганда,-нещо като "ФАШИСТ"и платените и неграмотните
        тъпанари в България я възприеха без дори да знаят какво точно искат да кажат с нея... Важното е да я повтарят, за да се чувстват значими и да си вземат рублите.... Жалка империя е тая Русия....Напикава се от страх от един вече много възрастен човек (Бог живот да му дава на Сорос) и плаща на армия от идиоти да го ругаят.Ха ха ха ха...

        Право е момчето... Датите, които ни се натрапват нямат нищо общо с истината....

        Датата, която предлагаш за нова година(7.януари) е руската Коледа....
        Явно си от нещастните жалки родоотстъпници, обречени на слугинаж, но или не го осъзнават от тъпотия, или са купени...............................Ти от кои си ?
    • 3
      Ми
      Михайлова
      15 -15
      15:17, 7 юни 2019
      Крайно време беше да се коригират датите ! Похвално !!!
      • Бо
        БОЖЕ БОЖЕ
        14 -15
        16:01, 7 юни 2019
        Чакай да ти се махнат недо,,,,,,,,ките и жълтото около устата пък тогава се меси дечко и не стои до тъпото иначе дръж зраво спонсора че без пари е трудно
    • 4
      Ха
      Хасковлия
      16 -16
      16:27, 7 юни 2019
      Верно ли сте организирали , такава дискусия?
      То ние си го знаем какъв позйор е Дечев, и какъв позор е за Хасково.Но , той не е виновен- толкова му е пипето.
      А младежа с оригиналната идея ще бъде достоен *********,след една-две години.
      • 🇧🇬
        🇧🇬
        9 -11
        18:34, 7 юни 2019
        Кажи, какъв позор е областният Станислав Дечев?!.... Дай пример, кога е опозорявал някого.. Или, кога е опозорявал себе си?!.....На всички им писна от нелепата ви опорка-----,Дечев е маскара"..!!!!
        Неудачни, червени гниди--платени, необразовани, зли и ментално увредени псета..... Знаете ли каква е разликата между клише и опорка? Разликата е, че клишетата ги учите от конформизъм, а опорките от глупост. Приликата е, че и двете са вредни, но за да наизустиш клишето подтискаш интелекта, а за опорките интелект не ти трябва!!....
        Гответе се за поредна победа на ГЕРБ
        ОЩЕ ПО-РАЗКРАЧЕНИ!! .. ХА ХА ХА ХА
    • 5
      Са
      Сами
      15 -7
      19:34, 7 юни 2019
      Мисля че най-важното е, че един млад човек е инициативен и успя да напълни залата със свои връстници. Те имат интереси, искат нещо да се промени. Типично по хасковски обаче всичко бе оплюто, защото хасковлията е комплексиран, мрази себе си и околните.
      Бъдете по-позитивни! радвайте се, че има млади хора, които се интересуват от нещо и се опитват да променят нещо. Да възстановят истината, но това не се харесва в Хасково.
    • 6
      Де
      Дечев гербеския духач
      8 -11
      22:05, 7 юни 2019
      Да попитам аз Дечев. Ви със ония джендър Делянчо. Добревиа. Обичате ли да си го слагате отзаддд. Или само си ги смучите. Взаимно. Просто питам
    • 7
      Г-
      Г--н Михайлов
      6 -11
      00:19, 8 юни 2019
      Момче младо, България тъне в мизерия и нищета,млад... Виж коментара
      • То
        Той
        0 0
        19:47, 24 фев 2023
        Като толкова ги чаткаш датите, я ми кажи гърците кога честват Рождество и кога Възкресение? Те какви са? Православни или Католици са?
    • 8
      89
      89807-98
      7 -8
      04:17, 8 юни 2019
      Хелуина - Официален празник на ГРОБ ,
    • 9
      Ди
      дими
      3 -7
      08:54, 8 юни 2019
      Снимка: БГНЕС Руската корпорация "Росатом" ще иск... Виж коментара
    • 10
      Гр
      Гражданин
      12 -8
      11:02, 8 юни 2019
      Похвално за младежа! Интересна дискусия! А г-н Дечев винаги е подкрепял младите хора и е инициирал събития с тяхно участие!
    • 11
      Зл
      Злобен митохондрий
      7 -2
      13:40, 8 юни 2019
      Областната управа трябва по-често да организира младежки дискусии, особено след като има такъв интерес. Няма само да се занимаваме с глупости я!
    • 12
      За
      запознат
      4 -8
      15:34, 8 юни 2019
      това момче много на сериозно се е взело..от една о... Виж коментара
    • 13
      Хо
      Хохоооо
      1 -1
      15:54, 8 юни 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 14
      Хо
      Хохоо
      0 0
      18:27, 8 юни 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини