От х:

Днес в x:

Шефът на социалните: Преекспонира се темата за Стратегията за детето, преиначиха я

„Считам, че част от нещата, които се изнесоха в общественото пространство са преекспонирани и доста неща са преиначени.” Това заяви Стефан Манахилов - шеф на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” в Хасково, потърсен за коментар относно протестите в Хасково и страната против Стратегия за детето.

„Това, което беше залегнало в тази нова Стратегия, защото тя вече е оттеглена, до 90% повтаря старата действаща към момента, приета 2010 до 2020 година”, заяви Манахилов. Той уточни, че Законът за закрила на детето не е променян от 2013 година и към момента не се предвижда промяна по отношение извеждането на деца и настаняването им в приемни семейства. Нещата са си така, както бяха досега от 2013 година насам.

Приемната грижа в Хасковска област е развита от 2010 година, уточни шефът на Социалните и допълни, че принудителното извеждане на дете от семейство не може да стане без решение на Районния съд, което подлежи и на обжалване пред въззивна инстанция. В 1-месечен срок от издаване на заповедта тя се потвърждава или отхвърля от Темида. От Социалната служба поясниха, че през последните години нямат отмени от съда актове.  

През миналата година са осъществени общо две принудителни извеждания на деца, при това в спешни случаи. Единият случай беше с починало дете в семейството, а във втория – майката беше арестувана и прибрана в сливенския затвор, каза Манахилов. През тази година няма принудително извеждане на дете от семейство.

Относно Стратегията за детето, Манахилов коментира още, че вероятно има някои неща, които би следвало да бъдат изчистени или уточнени. „По принцип Стратегията е документ, който дава насока. Не е конкретен документ като закон или правилник за прилагане. Така че в Стратегията са изписани насоки за опазване живота и здравето на детето като цяло в страната. Мисля, че горе-долу на 90% преповтаря старата Стратегия. Новите неща са съвсем малко и не са насочени към принудително извеждане на деца извън семейството”, коментира директорът на държавната социална служба в Хасково. Той поясни, че документът е бил публикуван в страницата на социалното министерството за обсъждане и не е бил предложен за приемане в този си вид. „В момента Стратегията е оттеглена и ще се работи наново”, уточни Манахилов.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ло
    ломброзо
    11 -9
    21:43, 6 юни 2019
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Ба
      Бай Миньон
      8 -5
      00:49, 7 юни 2019
      Да бе, вижда се, че изобщо не ти е ясно. Щом си въобразяваш, че човек трябва да има физиономия, която на теб ти харесва за да си разбира от работата, значи преценката ти не струва пукната пара! И първо си оправи правописа в коментара и после пиши кой е тъп и кой - остър :))
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    1 -3
    19:00, 8 юни 2019
    Що ме затрихте питането към Манахилов? Какво расистко има?Просто искам да знам къде се храни.
Последни новини