От х:

Днес в x:

Партийните субсидии, посещението на Радев в Русия.. Преглед на печата

Субсидиите на партиите са водеща тема за петъчните вестници.

"Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на първо четене промени в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. Промените предвиждат размерът на държавната субсидия от 1 януари до 30 юни 2019 г. да бъде както досега - 11 лв. на получен действителен глас, а от 1 юли до 31 декември 2019 г. да стане 1 лв. на глас. На извънредното заседание на комисията "за" гласуваха 10 народни представители (ГЕРБ и "Атака"), "против" беше само Йордан Цонев (ДПС), а представителите на БСП не участваха в гласуването. "Ние не участваме във вашите циркове", каза Румен Гечев от БСП. Сред мотивите на вносителите от Министерски съвет се посочва, че с намаляването на партийните субсидии ще се отговори на обществените очаквания за по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции. Предлаганата промяна на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. в средата на годината, при общественото внимание към въпроса, е показателна за желанието на правителството да отговори на обществените очаквания. Фиксирането на субсидиите в размер 1 лв. за глас в годишен размер считано от 1 юли 2019 г. ще намали разходите по държавния бюджет и редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде 1 460 402 лв. "Няма никакво съмнение, че става дума за кризисен пиар, тъй като вчера излязоха констатациите на Европейската комисия", каза Румен Гечев. Той добави, че БСП ще имат заседание в събота и след това ще имат становище. Гечев е убеден, че предложението на Борисов е в отговор на изводите на Комисията, от които се разбирало, че няма да има никакъв Шенген, никаква Еврозона", за България. "Това, което в момента се прави, е популизъм с много тежка цена за българската демокрация. Ще се върне тоталната зависимост на партиите от бизнесмени, олигарси и сенчестия бизнес", каза Йордан Цонев от ДПС. 40% от държавната администрация е неработеща, да ги съкратим, барем се появят средства за детски градини и пътища, каза Йордан Апостолова (НФСБ). Според него след "точката" за 1 лв. субсидии в проекта за закон трябва има запетайка, след която да се каже как ще се финансират партиите. Ще подкрепим намаляването на субсидията, но настояваме да има текстове, които да дават възможност за официално финансиране на партиите, каза в кулоарите на парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов. До преизчисляване на субсидиите се стигна, след като "Шоуто на Слави" представи информация от Министерството на финансите, според която през 2018 г. политическите формации са получавали не по 11 лева, а по 13.23 лева на получен на изборите глас. Тълкованието на Слави Трифонов е, че сумите за субсидията се формират на база на всички действителни гласове на парламентарните избори, а не само на тези за съответната партия или коалиция, които имат право на такава. Финансовият министър Владислав Горанов оправда това със законови несъвършенства, а БСП заяви, че ще иска оставката му." - в. "Стандарт".

"ГЕРБ няма нужда от кризисен пиар, защото ГЕРБ в момента не е в криза, а напротив - ГЕРБ е първа политическа сила. Това заяви пред БНР депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Явно темата за партийните субсидии отново има нужда от широк обществен дебат, посочи тя и добави: "В предложението, което днес бюджетната комисия подкрепи, не е записано за какво ще се разходват тези средства, но и премиерът, и финансовият министър, а и ние като партия имаме политическата воля да бъдат вложени в проекти, свързани с българското образование, в нови детски градини и ясли, в ремонт на училища и т.н.". В предаването "Нещо повече" Атанасова подчерта, че от 2016 г. ГЕРБ не е променила становището си за намаляването на партийната субсидия, като е правила няколко предложения по темата: "Въпросът касае всички политически субекти във и извън парламента, отбеляза депутатът. Тя припомни предложенията на Георги Кадиев и Велизар Енчев преди години за намаляване на субсидията съответно на 5 и 6 лева. Тези предложения са отхвърлени с гласовете на БСП", изтъкна Десислава Атанасова. Пред 2016 г. Валери Симеонов и Красимир Каракачанов предлагат 6 лв. субсидия, а през 2017 г. Реформаторският блок предлага 11 лв. субсидия, но не повече от 1,6 млн. лв. През 2018 г. "Воля" предлага 11 лв. за партиите в НС и 1 лев за партиите извън НС, изброи още тя." - в. "24 часа".

"Финансовият министър Владислав Горанов обяви в парламента, че преизчисляването на партийните субсидии ще се приложи още тази година и ще обхване второто полугодие. Той добави, че след 1 юли партиите ще получават точно по 1 лв. за всеки даден за тях глас, съобщава "Фокус". Повод за коментара му стана днешната поява на премиера Бойко Борисов в Народното събрание и внасянето му на законопроект, с който партийната субсидия ще стане 1 лев. Това е втори опит за въвеждане на субсидия от един лев. След кампания, организирана от "Шоуто на Слави", през май 2017 година ГЕРБ подготви такова предложение и го внесе за гласуване в парламента. През ноември същата година обаче намалението на субсидията не мина при гласуване. Така всички партии, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, продължиха да получават по 11 лева на глас. Горанов изчисли, че след намаляването на субсидиите в бюджета ще бъдат спестени между 16 и 18 млн. лв. От своя страна Борисов уточни, че с тези пари ще се строят детски градини и ясли. "Ние се страхуваме от зависимост и затова сме подкрепяли досега това ниво на партийни субсидии. Но след като колегите от другите партии не се страхуват, ние не сме по-лоши от тях и ще се справим. Нека да видим как може да се прави политически модел с 1 лв.", каза Горанов. По думите му партиите трябва да имат предвидим начин на финансиране, за да не изпадат в зависимости. Борисов също посочи какви могат да са тези зависимости. "Ще стане накрая като в Чехия, в много страни милиардерите да са и премиери - няма да мине много време и партиите ще станат собственост на бизнесмените". Финансовият министър коментира и предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски за намаляване на данъка върху книгите. Горанов уточни, че цената за крайния потребител няма да се промени. Той добави, че в България има три ставки и няма как специално за книгите да се направи нова такава. "Имаме три ставки по ДДС. Нулева, 9% ставка, която се предлага за туристическото настаняване, и общата 20% ставка. Ако се коментира определена група стоки, които трябва да бъдат с различни ставки, трябва да бъдат позиционирани в една от трите възможни - 0, 9 и 20", каза Горанов." - в. "Дневник".

Посещението на Румен Радев в Русия и поредните разговори по темата АЕЦ "Белене" също са сред тематичните акценти.

"След среща с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург днес българският държавен глава Румен Радев призова правителството на Бойко Борисов да бъде "по-активно", "не толкова срамежливо" и да подходи към преговори за цената на руския газ в България. Той обяви, че е дискутирал въпроса на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром" Алексей Милер, но не изземва по никакъв начин функциите на кабинета. По думите му има голям спад на цената на газа в борсите в Западна Европа, както и промяна в ситуацията относно доставчици и диверсификация. "Очаквам правителството по-бързо да се мобилизира и да търси решение за снижаване на цените. От това зависи и топлофикация, и домакинства, и цена на стоки от първа необходимост, и българският бизнес като конкурентоспособност", каза още Румен Радев. На въпрос на български журналисти дали руската страна е склонна на отстъпки, държавният глава заяви: "Президентът Путин беше много ясен, че този въпрос е изцяло в сферата на отговорностите на "Газпром", но трябва да седнем и да говорим.Трябва да имаме много по-гъвкави механизми за договаряне, за актуализация и за ценообразуване. В момента в България започват да се сблъскват два различни подхода - единият е дългосрочните договори, когато говорим за тръбна газ за много години напред с фиксирани цени, а другият е моментните доставки, когато говорим за танкери, които доставят втечнена газ. Там се гонят най-добрите условия". Той допълни, че на срещата е казал, че България вече е закупила 300 млн. кубически метра втечнен газ от Америка, което е 10% от потреблението ни, а цената е била по-изгодна от тази на тръбния газ от Русия. В началото на срещата, която закъсня близо два часа и продължи около час, Румен Радев обяви, че Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене". След разговорът българският държавен глава даде брифинг за български медии, по време на който обяви, че руската страна продължава да настоява, че в проект като АЕЦ "Белене" трябва да има държавни гаранции, но решението на правителството е да няма. Президентът каза, че не е дискутирал с Путин ефекта от санкциите, наложени на Русия след анексията на Крим през 2014 г., но вероятно ще бъде тема на Международния икономически форум утре. Обсъждан е въпросът за модернизацията на поддръжката на техника за армията, като по думите на Радев руската страна има готовност да продължат отношенията си, докато България има решимост да поддържа руска техника. Румен Радев обяви, че срещата му с Путин, която е втора в рамките на година, е била важна и съдържателна." - в. "Дневник".

"Руската държавна корпорация "Росатом" възнамерява да подаде заявка за самостоятелно участие в строежа на АЕЦ "Белене", заяви пред медии изпълнителният директор на компанията Алексей Лихачов.От "Росатом" обаче все още не са подали документи за участие в търга. "Официално все още не сме. Смятаме да участваме самостоятелно поне на този етап", обясни Лихачов. (...)Лихачов добави, че компанията е готова да участва в проекта, но само ако получат гаранции за осъществяването му." - в. "Труд".

Всекидневниците информират също за нови правила за европейските документи за самоличност.

"Съветът на Европейския съюз (ЕС) съобщи, че е приел нови правила срещу злоупотребата с документи за самоличност. Въвежда се по-голямата сигурност на личните карти на гражданите на ЕС и на документите за пребиваване, издавани на чужденци. Правилата предвиждат минимални стандарти за съдържащите се в документите данни и за защитата на документите от подправяне. Личните карти в ЕС занапред ще имат единен формат и машините ще могат да разчитат вписаните в тях данни. Документите ще съдържат портретно изображение на притежателя и два от пръстовите му отпечатъци в цифров вид на безконтактен чип. Документите ще важат поне пет и най-много 10 години. За хора над 70-годишна възраст ще може да се издават и лични карти с по-дълъг срок на действие, а за малолетните граждани - за срок, по-кратък от пет години. Издадените лични карти, които не отговарят на новите изисквания, ще станат невалидни 10 години след датата на прилагане на новите правила или при изтичането на срока им на валидност. Личните карти, издадени на граждани на възраст над 70 години, остават валидни, ако отговарят на променените правила." - в. "Стандарт".

"Европейският съюз затяга сигурността на личните карти, за да се намалят измамите, свързани с използването на фалшива самоличност. Днес съветът (обединяващ държавите членки) прие регламент, с който да се гарантира по-голяма сигурност на личните карти на гражданите на ЕС и документите за пребиваване, издавани на тях, и на членовете на техните семейства, които не са граждани на ЕС, предаде пресслужбата на институцията. Новите правила ще подобрят сигурността на личните карти, като се въведат минимални стандарти както за съдържащата се в тях информация, така и за защитните елементи, общи за всички държави членки, които издават подобни документи. Правилата не изискват от държавите членки да въвеждат лични карти, ако националното законодателство не предвижда такива. Съгласно новите правила личните карти ще имат единен формат, този на кредитна карта (ID-1), ще съдържат машинночетима зона и ще съблюдават минималните стандарти за сигурност на ИКАО (Международната организация за гражданско въздухоплаване). Те ще съдържат също портретно изображение и два пръстови отпечатъка на картодържателя, които ще се съхраняват в цифров формат на безконтактен чип. Върху личните карти в очертанията на знаме на ЕС ще се посочва кодът на издалата ги държава членка. Минималният срок на валидност ще бъде 5 години, а максималният - 10. Държавите членки могат да издават лични карти с по-дълъг срок на валидност на лица на възраст над 70. Ако се издават лични карти на малолетни лица, те може да бъдат валидни за срок, по-кратък от 5 години. Новите правила ще влязат в сила 2 години след приемането им, което означава, че дотогава всички нови документи трябва да отговарят на новите критерии. По принцип съществуващите лични карти, които не отговарят на изискванията, ще станат невалидни 10 години след датата на прилагане на новите правила или при изтичането на срока им на валидност в зависимост от това кое от двете настъпи по-рано. Личните карти, издадени на граждани на възраст над 70 години, остават валидни до изтичането им, при условие че отговарят на определените минимални стандарти за сигурност и имат машинночетима зона. Най-малко защитените карти, които не отговарят на минималните стандарти за сигурност или нямат машинночетима зона, ще изгубят валидността си в рамките на пет години. Националните органи ще трябва да гарантират сигурността на безконтактния чип и на данните, които се съхраняват върху него, така че те да не може да бъдат засегнати от хакерска атака или неразрешен достъп. Правилата уточняват и минималната информация, която трябва да се съдържа в документите за пребиваване, издавани на граждани на ЕС, и хармонизират формàта и други спецификации на картите за пребиваване, издавани на членовете на семейства на граждани на ЕС, които не са граждани на ЕС. Настоящият регламент влиза в сила на двадесетия ден след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Той се прилага от 24 месеца след датата на влизането в сила." - в. "Дневник".

Вестниците съобщават и за куриозен случай на засечен в Германия български микробус с над 60 дефекта.

"Микробус с ремарке с българска регистрация бил спрян за проверка в Германия и се оказало, че се движи с над 60 дефекта, макар че бил минал технически преглед технически преглед у нас седмици по-рано. Колата била спряна за рутинна проверка от полицаи от полицаи в Люденшайд. Запуснатият вид на купето ги накарал полицаите да поискат експертна оценка за техническото състояние на автомобила, съобщи Дойче веле. В крайна сметка списъкът на дефектите се оказал рекордно дълъг - общо 66, от които 44 на микробуса и 22 на ремаркето. Според прессъобщението на полицията, спирачките на микробуса работели само отчасти, големи ръждиви дупки по шасито били криво-ляво запълнени и замазани с боя, а ремаркето изобщо нямало амортисьори. "Ръждясалата щайга", както я нарича списание "Фокус", незабавно била спряна от движение, а срещу шофьора е издадено наказателно постановление. Най-куриозното е, че както микробусът, така и ремаркето само преди четири седмици успешно били преминали годишен технически преглед в България. Огромният брой дефекти обаче явно не е смутил там никого, констатира вестник "Вестфаленпост". Редица издания не крият удивлението си от този факт и пишат: "66 дефекта! Опасното возило е имало валиден печат за годишен технически преглед от България." - в. "Сега".

"... Специализираното списание за автомобилисти "Аутобилд" говори за "българска бричка". А в един блог на германци, преселили се в България, една жена споделя впечатленията си от това как се преминава годишен технически преглед в България. Тя твърди, че най-голямо внимание българските проверяващи отделят на двигателя и най-вече на това дали номерът на шасито отговаря на този, който е вписан в документите на колата. Германката дори посочва, че могат да се ползват услугите на пенсиониран български полицай, който срещу съответно заплащане помага, ако има някакви "проблеми". В Германия техническите прегледи на колите са сериозно изпитание за всички шофьори и собственици. Още преди датата на прегледа повечето автомобили преминават на предварителен преглед в сервиза, където се отстраняват евентуалните дефекти. В противен случай собственикът рискува изобщо да не получи печат за годност от оторизираните центрове за годишен технически преглед. Ако там се установят по-сериозни неизправности, автомобилът незабавно се спира от движение, докато те не бъдат отстранени. А след това се минава на повторен преглед. По данни на TÜV Rheinland (един от тези центрове в Германия) през миналата година над една пета от автомобилите (21,2%) не са получили печат за годност от годишния преглед и е трябвало да се връщат на "поправителен". Германските медии често съобщават за технически неизправни български автомобили и товарни камиони, движещи се по магистралите на страната. През миналата година например от движение е бил спрян ТИР с българска регистрация, чиито спирачки били почти неработещи. На шофьора и на собственика са били наложени солени глоби, отбелязва "Вормзер цайтунг".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини