От х:

Днес в x:

Всички големи партии купуват гласове, Валери Симеонов иска "изборна полиция"

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че всички големи партии купуват гласове и се обяви за формирането на "изборна полиция". 

Симеонов коментира, че според него резултатът на патриотичните партии не би трябвало да е приоритет в дискусията за европейските избори. Той заяви, че е по-важно да се обърне внимание на странните електорални тенденции като масовата подкрепа за ДПС в Северозападна България, и по-специфично - в Монтана, Видин и Враца.

"Хиляди цигани в циганските махали са подкрепили ДПС поради огромната любов, която изпитват към техните кандидати за евродепутати. Към богатата идейна платформа на ДПС", коментира Симеонов. "Там, където няма нито турски етнос, където няма нито един мюсюлманин - масово гласували в подкрепа на ДПС. И ние свикваме с това", допълни той.

Според него полицията и прокуратурата не си вършат работата, затова той призова за създаването на специално звено в МВР - "изборна полиция". 

"Защото купуването става в близост до полицейски автомобили, представители на полицията. Никой не забелязва, никой не обръща внимание. Почвам да се питам дали това не става с абсолютната подкрепа и на нашия по-голям партньор", коментира още той. 

Според Симеонов такава странна подкрепа в ромските махали се наблюдава и за другите големи партии като БСП и ГЕРБ. На въпрос какво смята за подкрепата за ВМРО в такива секции, Симеонов коментира, че в страната "масово се купуват цигански гласове" и няма да се откаже да говори истината. Флагманът на купуването все пак е ДПС, допълни той.

В отговор на обвиненията народният представител от групата на ГЕРБ Тома Биков заяви, че Симеонов трябва да предостави доказателства.

"Аз нямам такава информация. Има си органи, които би трябвало да следят. Аз мисля, че разликата между ГЕРБ и БСП е достатъчно голяма, за да бъде достатъчно дори БСП да признае изборите. Нека да даде доказателства - има прокуратура, това е нарушение на закона", завърши той.

По-рано днес подобни обвинения се чуха и от лидера на "Атака" Волен Сидеров, но насочени към партньора му в малката коалиция - ВМРО. Зам.-председателят на ВМРО Юлиан Христов също посъветва както "Атака", така и останалите партии "да проверят резултатите си" в ромските секции.

Купуването и продаването на гласове не е нещо непознато или добре прикрито, колкото и надписи да виждаме, че се наказва от закона. Доказването му обаче явно не е приоритет на нито една от действащите институции. А в условията на ламтеж за партийни субсидии от една страна и сериозна демографска криза, от друга, на пазара на платения вот настъпва ожесточена надпревара. Помислете само за аритметиката на мизерията, в която търговията с влияние и партийните назначения (след спечелване на вота) са подрабираща се и добре позната велична. Сега двата фактора - демографска криза и партийни субсидии придобиват значима роля в изборния процес.

Магията с избирателните списъци

Според статистиката вече сме под 7 милиона, според избирателните списъци гласоподавателите са 6,3 милиона. Колко от тях са в страната е неизвестно, но е логично да предположим, че сред тях склонните да купуват и продават гласове на дребно и на едро са вече сериозен процент. Второ, за размера на партийната субсидия е важен броят на действителните гласове - повече гласове, повече пари. Обаче наддаването срина икономическия ефект - купеният глас стигнал до 100 лв, а някои го продали на две партии. Изключително интересния репортаж на OffNews прочетете тук

Но няма нищо чудно вече, след като видяхме как сценарист от "Шоуто на Слави" изчисли грешката в партийното субсидиране, която "пропуснаха" всичките мастити държавни институции, на които то им е задължение

И да споменем онези достойни 87 850 действителни гласове (и, на бас, че не са платен вот), които са с отбелязване „Не подкрепям никого“. Менда Стоянова днес небрежно каза, че не бил в тях въпроса. Колко наедро, какво мащабно неглижиране, плюс минус 87 850х11 лв.= 966 350 лв. Така де, милион народни левчета, какво да го правим на въпрос.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини