От х:

Днес в x:

Шведски съд отказа задочен арест за Асандж

Шведски съд отхвърли в понеделник искането на прокуратурата Джулиан Асандж да бъде задочно задържан. Това усложнява процеса по екстрадирането на основателя на Уикилийкс  от Великобритания в Швеция, за да бъде разпитан по подозрение в изнасилване.

В момента Асанж излежава присъда във Великобритания, след като наруши условията на гаранцията, под която беше пуснат през 2012 год. Тогава той бе задържан на Острова по искане на шведските прокурори по същото разследване. След като бе освободен от британския съд, Асанж поиска и получи убежище в посолството на Еквадор. Еквадор обаче прекрато даването на политическо убежище и от посолството се обадиха на полицията да изведат Асанж тази пролет, на 11 април.

На 13 май Швеция възобнови разследването по обвиненията в изнасилване срещу Асандж, които той отрича. Седмица по-късно шведската прокуратура изпрати искане до съда да издаде задочно заповед за задържане на Асандж по подозрение в изнасилване. Зам.-главният прокурор Ева-Мари Першон заяви, че след това ще иска издаване на европейска заповед за арест с молба за екстрадиране в Швеция.

Произнасянето на шведския съд означава, че Асандж може да бъде разпитан във Великобритания без да бъде екстрадиран в Швеция.

Асандж се бори да не бъде екстрадиран в САЩ, където е изправен пред обвинения за държавна измяна за изтичането на секретни документи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини