От х:

Днес в x:

Пушачите живеят средно със 7 години по-малко от въздържателите

    Средната продължителност на живота при пушачите е със 7 години по-кратка от тази на въздържателите. Това показват данните от статистиката в световен мащаб. Анализ по темата  направиха по повод Световния ден без тютюнев дим-31 май специалистът по белодробни болести д-р Иван Петров и началникът на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” към РЗИ- Хасково д-р Иван Александров.

    Акцентът на Световния ден без тютюнев дим през тази година е поставен върху тютюнопушенето и белодробното здраве.

    „Безспорен факт е, че тютюнът е един от големите замърсители и причина за голям брой заболявания, не само на белите дробове, но и на редица други : сърдечно-съдови, ракови, на гърлото, на пикочния мехур. Той пречи на много органи в човешкото тяло.“, подчерта д-р Петров.  И припомни данните от изследвания, които показват, че издишаната струя дим съдържа над 4 хил. вредни химически вещества и съединения, като: селен арсен, летливи вещества, кадмий, въглероден оксид, катрани, в цигарите има още катран, който е основен причинител на рака на белите дробове. Пушачът поглъща и никотина, който всъщност предизвиква пристрастяването.

    Ако, все пак може да се каже, че има и добра новина на този ден, е тази, че от активните пушачи ХОББ/ хроничната обструктивна белодробна болест/ развиват едва 15-20 %, т.е. тютюнопушенето не е основна причина за тежкото заболяване.

    Пушенето обаче е един от водещите фактори за преждевременна смърт в света. По данни на Световната здравна организация причинените от тютюнопушенето болести убиват в България ежегодно близо 17 хил. души, а в световен мащаб -около 8 милиона.

    Според наблюденията на лекарите по белодробни болести, в региона на Хасково  се увеличават значително случаите на хроничен бронхит, голяма част от които са също в резултат от птютюнопушенето. „Годишно всеки от колегите в Хасково е увеличил с около 500 до 1000 диспансерните си пациенти ", коментира д-р Петров.

    „Без воля човек не може да откаже цигарите“, е категоричен д-р Александров, който призова пушачите именно затова- да проявят повече воля.

    „Хвърлете цигарите!“ пък е призивът на д-р Петров. „Белият дроб не търпи никакви външни вещества“, коментира той и затова смята, че нито модерните напоследък бездимни цигари, нито  каквито и да е заместители, са категорично безвредни.

    Всеки, който желае, може да бъде консултиран в някой от 28-те кабинета за консултиране и отказване от тютюнопушенето в регионалните здравни инспекции в страната. Повече информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето (тел. 0700 10 323). В Хасково връзката на пушачите с тези, които могат да ги консултират в усилията им да откажат цигарите, е на телефон 038/603221. На този телефон вече имат един консултиран, посочи д-р Александров.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ма
      МАНГО
      2 -5
      15:53, 31 май 2019
      Пълни глупости!

      Да не би да има предварително определени години, че са с еди колко си по-малко при пушачите.
      Дядо ми пушеше по 2 кутии качак на ден и си отиде на 100 години.
      Баща ми пушеше по 2 кутии с филтър - и си отиде на 60 години.
      Аз като не пуша, на колко ще ритна камбаната?
      Задача с много повишена трудност!

      Всичко зависи от ген, околна среда и начин на живот!

      П.П. Шофьор не пушач - претрепал се на 30 години - в коя статистика го вмествате? За един приятел питам...
      • Ло
        логика
        4 -2
        16:40, 31 май 2019
        Стане ли дума за продължителност на живота и употребата на наркотици, аргумента по подразбиране винаги е еди на кой си дядо, колко години е живял пушейки като КАЧАК, в сравнение с друг който изобщо не пушил и така нататък. Много наивен аргумент.
    • 2
      98
      98670-098
      2 -1
      16:53, 31 май 2019
      В Американските гета е като в ромлянските махали в България ... обаче основния здравен проблем на робите (гяурите) в гетата е тютюнопушенето ...
    Последни новини