От х:

Днес в x:

Бебе динозавър щъкало на 4 крака, на годинка прохождало на два

Изображение 1 от 2

    Точно като хората, един динозавър от Юрския период ( да, Джурасик) използвал всичките си крайници, за да се придвижва в бебешкия си период. Но по-късно се изправял на два крака.

    Прехода от четириног до двукрак при този сауроподоморф - вид тревопасен, дългокрак и дългоопашат динозавър, изглежда е уникален в животинското царство.

    "Няма изобщо други живи животни, освен хората, които правят преход като този", каза съавторът на проучването Андрю Каф, постдокторант изследовател по биомеханика в Кралския ветеринарен колеж (RVC) в Обединеното кралство. (постдокторантските изследвания са съществен принос към развитието на съвременната наука, с тях защитилите степента си д-р на науките продължават работата по темата на докторантурата си, което предполага, че темата им е значима)

    Изследователите решават тази дългокрака мистерия благодарение на шест добре запазени екземпляра от този динозавър, известен като Mussaurus patagonicus. Останките са от екземпляри на различна възраст - от ранна детска до зряла.

    Преди около 200 милиона години Mussaurus patagonicus населявали сегашната Патагония в южната част на Аржентина. Въпреки че динозавърът тежал повече от един тон като възрастен, той бил доста малък като бебе - намереният скелет може да се побере в човешка длан.

    Любопитни как се е движело това същество, учените от аржентинския Музео де ла Плата, Националния съвет за научни и технически изследвания в Аржентина (CONICET) и RVC се обединили за създаването на 3D цифрови сканирания на анатомията на динозаврите в различни етапи от живота им.

    След това изследователите намерили масата на динозаврите чрез изчисляване на вероятното тегло на мускулите и меките тъкани. С тези данни определили центъра на масата на създанието в различни етапи от живота му - на новоизлюпения динозавър, на 1-годишен младеж и на 8-годишен възрастен.

    Изследователите установили, че Mussaurus patagonicus е ходил на четири крака в бебешкия си период, тъй като неговият център на масата (известен също като балансираща точка) е толкова напред. 

    "Ако не можеш да си стъпиш под центъра на масата, падаш" - обяснява Каф. "И така, той трябвало да компенсира по различен начин. Вместо да разчита само на задните си крака, трябвало да използва предните си крака, за да носи своята маса."

    Въпреки това, този динозавър не е лазел като бебе. Определено се е разхождал на четири крака, вместо да лази като човешко бебе.

    Малко след първия рожден ден на динозавъра центърът на масата се измества назад към бедрата. В този момент вероятно е започнал да върви на двата си задни крака. Този смяна на центъра на масата е до голяма степен обусловена от растежа на опашката на създанието, твърди съоснователят на изследването Алехандро Отеро, палеонтолог в Museo de La Plata и изследовател на CONICET.

    "Важно е да се отбележи, че такова локомоторно превключване е рядкост в природата", казва Отеро за Live Science, който е разълнуван от откритието.

    Изследването е публикувано в Scientific Reports

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини