От х:

Днес в x:

ЦИК решава съдбата на гласовете в една от хасковските секции

Съдбата на 232 гласа от една от изборните секции в Хасково ще бъде решена от ЦИК. Това се налага, тъй като в протокола на 51 СИК, която се намира в ОУ “Шандор Петьофи“, няма нищо вярно при попълването, обяви председателят на РИК -Хасково Веселина Тончева. „Цифрите от протокола не съвпадат никак. Правихме какви ли не опити да разберем откъде идва грешката, но не се получава.“, обясни тя.

Направен е опит да се събере цялата секционна комисия, което е условие да се извърши ръчно преброяване на бюлетините, но част от членовете й не са открити в днешния ден.

Чувалът с изборните книжа е донесен в РИК от председателя на секцията и секретаря й. Двете жени са 39 набор и цяла нощ са прекарали в РИК, в опит да се разплете ситуацията, но неуспешно.

„Всичките ни опити да излязат контролите в техния протокол бяха неуспешни. Не могат да обяснят как е воден протокола, данните за това кой е броил гласовете също са разнопосочни. Единственото сигурно в този протокол са финалната разпечатка от машинното гласуване, в която можем да сме сигурни и която показва, че има 49 действителни гласове и броя на гласувалите според положените подписи в избирателния списък, който беше 232. Оттам нататък няма нищо вярно“, коментира Тончева. Председателката на РИК-Хасково посочи категорично: Ние нямаме никакъв вариант да отчетем изборите в тази секция.

Според нея, до ситуацията се е стигнало заради ниската техническа грамотност на водещите фигури в СИК-председателят и секретарят, които са  хора на по 80 години. В комисията е имало и млади хора, но явно те са отбелязали само присъствие, без реален ангажимент към протичането на изборния процес, коментира Тончева.

Този случай, според председателят на РИК-Хасково, повдига въпроса за необходимостта от прекрояване на ИК.

„Проблемът е чисто организационен и от година на година ще се задълбочава, защото за членове на секционните-избирателни комисии са все по-възрастни хора, на които им е трудно да се ориентират в протоколите, в терминологията, в отчитането на машинното гласуване. Имаме и проблем в малките общини, в които няма желаещи за членове на СИК. Затова, според мен, трябва да се намали броят на членовете в СИК за сметка на изискванията за нехническа и обща грамотност. Не е нужно всяка партия да има членове в комисиите по секции, при положение, че може да контролира изборния процес чрез наблюдатели, законодателят е дал възможност да се регистрират и застъпници, да се опълномощят представители, които могат да присъстват при отчитане на резултатите.“, смята Веселина Тончева.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ян
    Янков
    33 -2
    15:46, 27 май 2019
    Госпожо Тончева, публикувайте имената ,и партийната принадлежност на всички от комисията , плюс така наречените застъпници.Така, на следващите избори, всички ще знаем, че ако тези личности са пак в комисия - резултатът от нашият вот ще е грешен.
    За по-сигурно, сложете лимит за възраст и образование,на тези ,които искат да са членове на комисия.
    Аз гласувах в петдесет и трета секция , в същото училище - само суперлативи са комисията.Особено за младият мъж,отговарящ са машинното гласуване!
    • За
      засегнат
      5 0
      10:09, 28 май 2019
      За 51 секция е статията. Избора на председател и секретар на 80г. е комичен. Моите уважения към двете възрастни жени , мили дами надявам се догодина живи и здрави , но моля ви останете си във вкъщи и си почивайте , работили сте достатъчно!
    • 12
      12345
      0 0
      22:05, 28 май 2019
      Председател - пп герб
      Зам. Председател - оп
      Секретар - бсп
      Член - кп рб
      Член - пп герб
      Член - пп герб
      Член - дпс
      Член - воля
      Член бсп
  • 2
    От
    ОТ КВАРТАЛА
    23 0
    17:47, 27 май 2019
    Таково чудо!!!ужас!!!а защо не са обучени!!!1
  • 3
    Ст
    Стоянов
    15 -6
    08:12, 28 май 2019
    И как при това положение обявихте набързо ГЕРБ за победител?
  • 4
    Ами то трябваше отдавна да има качествени критерии за хората, които биват слагани в комисиите. И не бързайте да казвате, че младите са били там само за присъствие, защото знаем, как честичко старите лелки не дават чужда мисъл или мнение да се прокара.
  • 5
    Ба
    Бат Кольо
    8 -6
    09:04, 28 май 2019
    Целта на занятието, драги ми съграждани е точно такава- както казва народа - в мътна вода ,риба се лови най-лесно.
    Простичко казано - каквито и неразбории да има по време на изборният процес - ГЕРБ трябва да спечелат.
    Под строй гласуват всички държавни служители, и всички ц.и.г.а.н.и.- и готово.
    Само едно не разбирам- как администрацията се връзва на заповедта - ако не гласуваш за ГЕРБ- уволнение.Това всички вече го знаем.
    Гласувайте спокойно - няма как да ви проследят,за кого сте пуснали гласът си.
    А иначе Винету ни подготвя за диктатура, каквато имаше само в Латинска Америка.
    Нарича се ХУНТА
  • 6
    Га
    ГАЛЯ
    4 -1
    11:36, 28 май 2019
    Масово е явлението лелки на по 70-80 години да се изживяват като знаещи и можещи. С цялото ми уважение към възрастните хора, но не смятам, че на тази възраст е уместно да заемат такива постове!!!
Последни новини