От х:

Днес в x:

60-те спътника на SpaceX бяха видяни като "НЛО влак"

Шестдесет сателита на Starlink бяха изведени на орбита на 24-ти май от компанията SpaceX на Илън Мъск.

Те прелетяха във формация над земята и произведоха зрелищни образи, напомнящи дълъг цип от десетки светлини, летящи една след друга. Много хора не разбраха какво виждат и се колебаеха дали са НЛО или Русия атакува Америка.

56 от сателитите успя да заснеме холандският астроном Марко Лангбрук (Marco Langbroek) от Лайден. По това време сателитите са били на  височина от 440 км и са на път към работната си позиция на височина от 550 км, от където ще осигурят по-достъпен за целия свят широколентов интернет.

През следващите вечери върволицата ще се вижда още по-често, докато спътниците се придвижат на своята орбита и се раздалечат един от друг. 

Ракетата Falcon 9 на SpaceX излетя от Кейп Канаверал във Флорида късно в четвъртък (05:30 ч. българско време), натоварена с 60 сателита, способни да предоставят на глобална широколентова високоскоростна интернет мрежа. Визията на Илън Мъск за монументално съзвездие от сателити вече стартира - това са първите 60 спътника от планирания флот от 12 000 за мрежата Starlink.

Основната степен за многократна употреба на Falcon 9 се върна на Земята, успешно кацайки на платформа, плаваща в Атлантическия океан.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Da
    dark energy
    2 0
    11:57, 27 май 2019
    Съвършена технология.
  • 2
    99
    999
    2 -3
    12:07, 27 май 2019

    Който ни гледа от към космоса не може да не види на какво ниво сме.Напълнили сме всичко около земята с боклуци и това ще продължава с все по големи темпове.После се чудим що има глобално затопляне, що ни изтънява озоновия слой и т.н.Как може да няма закони в тази посока.В момента кой каквото си иска си изстрелва на горе и после ще ни падат все повече върху главите.За сведение на всички въодушевени сателитния интернет има голяяямо закъснение, колкото и да е напреднала технологията.

Последни новини