От х:

Днес в x:

Археологът от Хасково Станислав Илиев с престижната награда „Златен грифон”

    Главният уредник в отдел „Археология“ на Хасковския регионален исторически музей Станислав Илиев е сред тазгодишните носители на наградата „Златен грифон“ за принос в развитието на българската археологическа наука.

    Грамотата и плакета, които му бяха връчени от зам.-министър Амелия Гешева са за работата му през изминалата година при теренните археологически проучвания на обекта в местността „Кючук Чеир“ при с. Капитан Андреево.

    Номинацията на Станислав Илиев за наградата е направена от Секция за тракийска археология към Археологическия институт.

    При спасителните разкопки край Капитан Андреево, екипът, воден от него проучи близо 300 структури от късния неолит -6-5 хил.пр. Хр. до 6 в.пр.Хр.

    „Работата на този терен беше наистина предизвикателство. Но успяхме да приключим обекта на време, благодарение на добрия екип, който успяхме да съберем.“, коментира Станислав Илиев.

    Спасително проучване се е е наложило заради намеренията на инвеститор, който е обявил, че ще строи в района.

    Намерени са много артефакти при експедицията-от кинжал на около 5 хил. години, увит в плат до импортни стоки на около 2 хил. години. Находките са над 300. „Има много интересни артефакти, но най-важното е всъщност, че успяхме да спасим ценна информация, която се намираше на терена за дълъг период от около 4-5 хил. години, оставена от населението, което е живяло там.“, коментира още Станислав Илиев. Той обаче отбеляза, че работата по анализа на събраните предмети от терена, които се намират в РИМ-Хасково, тепърва предстои. „Въпреки че теренната ни работа приключи, същинската едва сега започва. Предстоят обстойни проучвания и анализи на находките, много изследвания, някои от тях ще бъдат проведени в Англия. Това е работа, която ще продължи с години“.

    Освен археологът от Хасково, с грамота и плакет за работата си бяха отличени още: проф. д. изк. Константин Тотев, за теренните археологически проучвания на обект „Средновековен град Трапезица – сектор Север“ и доц. д-р Бони Петрунова за проучванията на Средновековната крепост Калиакра.

    Със „Златен грифон“ – изображение на грифон с огърлие и грамота за цялостен принос в археологическата наука беше отличен проф. д-р Тотко Стоянов.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ян
      Янко Митев
      11 0
      17:53, 22 май 2019
      Браво и честито!
    • 2
      Ww
      www
      14 0
      20:53, 22 май 2019
      Браво, Станчо! Страхотен човек и професионалист!
    • 3
      Ko
      Koлю
      0 -16
      22:49, 22 май 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      89
      897098
      0 -15
      23:29, 22 май 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 5
      Ги
      Гинка
      5 0
      09:35, 23 май 2019
      Браво Станчо,ти го заслужаваш.
    Последни новини