От х:

Днес в x:

Вижте кой живее в порите на лицето ви (видео)

Не се побърквайте, но вероятно имате няколко дузини паякообразни в корените на мъхчетата на лицето ви, кротко похапващи от естествените ви мазнини.

Добре, това наистина може да ви побърка, особено като ги видите във видеото. Но обикновено нищо лошо не следва от тяхното присъствие. Тези  паякообразни са известни като лицеви акари (от рода Demodex) и, според новото видео, създадено от хората в KQED San ​​Francisco, те живеят спокойно, заровени в лицевите пори на повечето хора в зряла възраст. Не се срещат при бебета и се смята, че се предават чрез контакт с майката.

Изследователите в новото проучване са взели проби от лицата на 2000 души, включително туристи от цял свят, които изпратили в Калифорнийската академия на науките. Всички проби имали следи от ДНК на лицевите акари. Откритията на Мишел Тротуайн, енотмолог в академията, показват, че хората в различни части на света имат различни акари. "Те разказват историята на вашето собствено потекло, както и за по-древната човешка история и миграция", казва тя.

Зловещите осемкраки са предимно прозрачни и с микроскопични размери - около 0,3 милиметра, според статия в NPR, придружаваща новото видео. Те живеят близо до корените на космените фоликули по лицето на мъже и жени, скрити вътре в порите.

Тези акари са привлечени от лесния достъп до шведската маса от себум - мазнинзата, която отделя лицето ви, за да бъде хидратирано. Себумът се произвежда от жлези в порите, близо до дъното на космените фоликули. Лицевите акари се хранят с тази мазнина, заровени в тези пори, където спят денем. През нощта, когато спите, те изпълзяват по повърхността на кожата ви, за да се чифтосат. Точно така - на лицето ти има вечерно парти, на което не си поканен.

Като се имат предвид техните диетични предпочитания, акарите са привлечени от най-големите пори на тялото ви, включително тези около бузите, носа и челото. Според проучване, публикувано през 1992 г. в списанието Clinical and Experimental Dermatology, заразените фоликули могат да задържат половин дузина акари наведнъж, с възможност за много повече. Всеки от тях може да живее около две седмици. Тези акари не са заплаха за хората, освен ако не се натрупат в наистина огромни количества. Понякога водят до заболяване, наречено демодекоза.

При хората демодекозата може да предизвика образуването на червени или бели петна по кожата и често се свързва с намаляване на реакцията на имунната система, каза д-р Канаде Шинкай, дерматолог от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Но състоянието е рядко, казва Шинкай, и повечето хора съжителстват мирно с акарите си до старини.

Демодекозата започва с появата на кожен обрив, пъпки, рани по лицето, гърдите, гърба, повишаване на омазняването на кожата и сърбеж. Ако прилагането на обичайната козметика против акне не постигне ефект и вместо това количеството на розовите петна и пъпките се увеличи и се повиши отделянето на мастни секрети, а тенът на кожата придобие от сиви до пурпурни нюанси, то следва да проведете микроскопско изследване за наличие на демодекс в космените фоликули. Към днешна дата съществуват 65 вида акари Demodex, но само три от тях паразитират у човека, а останалите - само при животни. Няма лечение на демодекозата, но с подходяща диета и хигиена може да се постигне ремисия и здрава кожа.

Само си помислете, че носът ви може да послужи за фамилна къща на стотици поколения акари, които се разтварят с мазнини. Както KQED посочва във видеото, лицевите акари нямат анус и съхраняват техните акита в телата си в продължение на краткия си живот.

Все пак сигурно ще започнете по-усърдно да почиствате лицето си вечер и ще предприемете нещо срещу разширените пори.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини