От х:

Днес в x:

Кой да ти каже, че си болен от опасна заразна болест

Възможно ли е да сте болен от изключително опасна болест, здравните власти да знаят и да не ви уведомят? Звучи като измислица, но точно това се случва с Иван Такев. През 2015 година той дарява кръв. Направени са му изследвания, които той не е потърсил. Тази година отново му се е наложило да направи кръводарение, но отивайки в центъра, се оказва, че му е възложена забрана. Причината е, че през 2015-а е установено, че е болен от хепатит С , но никой не го е уведомил цели четири години.

"Бях шокиран и убеден, че не може да ми се случи - нямам татуировки, нито съм наркоман. Нервен си, ядосан си, звъниш по институции", разказва Иван Такев пред bTV.

Причината за ситуацията, в която е попадна Иван, че законовата наредба. Според сега действащите правила, когато на пациент е открито опасно и заразно заболяване, трябва да се уведоми РЗИ, а оттам осведомяват личния лекар на заразения, който трябва да сведе информацията до него.

"Личния ми лекар беше шокиран, когато му казах. Никой не го беше уведомил", споделя Иван.

Това не е първият ми такъв случай като адвокат. Имала съм доста абсурдни ситуации като пациент, който 10 години не знае, че е заразен с хепатит. Проблемът е, че цялата тази нормативна наредба е разпиляна в няколко документа. Няма ясна отговорност кой трябва да уведоми пациента, а той сам трябва да си издири резултатите си. Стигаме до абсурда, че няколко институции знаят, че сме болни от хепатит, а ние не знаем"", разказа Мария Шаркова.

Има празнота в законодателството, съгласни са и от Националния център по трансфузионна хематология, където в момента тече вътрешна проверка по случая на Такев.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини