От х:

Днес в x:

Родителите в Смолян отново се събраха на протест, призовават за активност на големия протест на 2 юни

Изображение 1 от 3

    Десет дни след първия и масов протест на родители от Смолян срещу Националната стратегия за детето, днес майки и бащи с децата си, някои от които още в колички, отново се събраха пред сградата на общината в центъра на града. Днешният митинг беше значително по-малоброен, но организаторите бяха подготвили извадки от текстове на промени в законите касаещи детето, които според тях лансират идеите на Стратегията и макар тя да е оттеглена, така се прокарва път за прилагането й. Подготвена е и декларация с искания от родителите в цялата страна, която ще бъде внесена до всички органи на законодателната и изпълнителна власт. Декларацията е оформена от юристи, тя е единна за всички градове, които са обединени от началото на протестите като национална група в социалната мрежа.

    На 2 юни ще има масов национален протест, декларацията ще бъде депозирана в парламента, Министерски съвет, а организаторите подчертават, че датата за протеста е избрана да бъде след изборите, за да не бъдат обвинявани, че политизират темата и са оръдие на партийни интереси заради предстоящия евровот.

    Основните искания в декларацията до властите са изготвяне на документ гарантиращ защитата на децата, подобряване на работата на социалните служби, засилване на контрола върху институциите върху доставчиците на социални услуги, както и засилена персонална административна и наказателна отговорност за социалните работници. Родителите настояват и за пълна забрана за ранното сексуално образование във всички детски заведения от 3 до 12 години, както и държавата да поеме спешния телефон 111 116, а не системата да се управлява от НПО „Анимус“.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини