От х:

Днес в x:

Ето каква е далечната Ултима Туле - първи научни резултати от New Horizons

Първите резултати от прелитането на New Horizon на NASA край MU69 - отдалечен обект в Кайперовия пояс на Слънчевата системa, показват, че той остава до голяма степен недокоснат, дори от топлината на Слънцето, от образуването му преди около 4,5 милиарда години. Двете части на Ултима Туле, които ентусиастите нарекоха "снежен човек", когато изображения се появиха за първи път, са се образували поотделно и са се слели без сблъсък.

Поясът на Кайпер е широк регион с форма на торус във външната Слънчева система отвъд орбитата на Нептун. Той съдържа протопланетни блокове и планети-джуджета. Космическият кораб на НАСА New Horizons прелетя крайа Плутон и неговата система от луни на 14 юли 2015 година. 

Наблюденията през 2017 г. показаха, че MU69 е с диаметър от 25 до 35 km и следователно по-малък от диаметъра на Плутон (2375 km) с коефициент ~ 100 и по-малък от Плутон с коефициент ~ 106. 

MU69 се намира на около 1,6 милиарда километра по-далеч от Слънцето, отколкото Плутон по време на преминаването на New Horizons. Орбитата на MU69 показва, че това е "студен класически" обект от пояса на Кайпер, за който се смята, че е най-слабо динамично развитото население в Слънчевата система. Основна цел на прелитането край тази цел е да се изследват акреционните процеси във външната Слънчева система и как тези процеси са довели до формирането на планетите. Тъй като преди това не е бил изследван малък обект от пояса на Кайпер от космически кораби, изследователите се опитват да дадат близък поглед към геологията и състава на такова тяло, както и да търсят сателити, пръстени и доказателства за настоящата или миналата атмосфера. Сега те докладват първоначалните научни резултати и интерпретации от този полет.

Космическият кораб New Horizons прелетя край MU69 на 1 януари 2019 г., с най-близко разстояние 3538 км - три пъти по-близо, отколкото най-близкото му разстояние до Плутон. По време на високоскоростния полет, с 14.4 km/s, космическият апарат прави 50 гигабита изображения с висока резолюция, композиционна спектроскопия, температурни измервания и други данни за този обект.

Визуализацията на MU69 показа, че е двупосочна, контактна двойка. Двете кълба на MU69 изглежда са се образували близо едно до друго, превръщайки се в орбитална двойка, която впоследствие претърпява свързана приливна и орбитална еволюция, за да се слее в контактната двойка, която наблюдаваме днес. 

Обектът се завърта около оста си на всеки 15.92 часа; неговият ротационен полюс е наклонен приблизително на 98° към равнината на неговата хелиоцентрична орбита. Цялата му повърхност има ниска отражателна способност на видимата дължина на вълната (албедо), но показва по-ярки и по-тъмни области по повърхността му, вариращи от 5 до 12% отразяваща способност. Най-ярките наблюдавани области на MU69 са там, където двете му кълба са свързани, и две светли петна в най-голямото кратероподобно образувание на повърхността на обекта. 

Въпреки че албедото на MU69 варира значително по повърхността му, тя е равномерно червена на цвят, само с незначителни цветови вариации. Това оцветяване вероятно представлява огнеупорен остатък от лед и органични молекули, обработени с ултравиолетова светлина и космически лъчи. Спектрите на повърхността разкриват воден лед и метанол. 

Геологията на MU69 се състои от множество отделни единици, но показва малък брой кратери. Изследователите пишат, че това доказва, че в пояса на Кайпер има дефицит на обекти с диаметър под ~ 1 km, и че има сравнително ниска степен на сблъсъци. Триизмерният модел, получен от изображенията, показва, че MU69 не само е удължен, но и сплескан. Установено е, че по-големият дял е лещовиден, с размери приблизително 22 × 20 × 7 km (с грешка <0.6 × 1 × 2 km), докато по-малкият дял е по-малко сплескан, с размери приблизително 14 × 14 × 10 km (грешка. <0,4 × 0,7 × 3 km). Няма доказателства за спътници, пръстени или съществуваща атмосфера около MU69.

Двойни обекти с необичайната форма на MU69 може да бъдат често срещани сред подобните по размер обекти в пояса ня Кайпер.. Двата дяла на Ултима Туле са ообособени, запазват основните си форми и нямат забележима деформация или други геоложки характеристики, които да показват енергичен или разрушителен сблъсък. Това показва, че MU69 е продукт на нежно сливане на две независимо формирани тела, заключават учените.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини