От х:

Днес в x:

Администрацията на Тръмп забавя забраната на Huawei с 90 дни

Администрацията на Тръмп издава лиценз, който ще позволи на американските компании да продължат да работят с Huawei за следващите три месеца в опит да ограничат последиците от експортните ограничения за китайския производител на телекомуникационно оборудване, съобщава "Файненшъл таймс".

Лицензът ще даде възможност за продължаване на операциите за съществуващите потребители на мобилни телефони Huawei и за широколентови мрежи в САЩ, съобщи търговският секретар Уилбърс Рос.

"Временният генерален лиценз предоставя на операторите време да направят други договори и възможност за търговския департамента, да определят подходящите дългосрочни мерки за американците и чуждестранните телекомуникационни доставчици, които в момента разчитат на оборудването на Huawei за критични услуги", допълва Рос.

Основателят на Huawei, Рен Женфей коментира, че отлагането "не означава много" за компанията, тъй като тя вече се е подготвила за потенциалния черен списък, и предупреди, че САЩ подценяват Huawei.

"Няма да можем лесно и да изключим американските чипове ... но ако има недостиг на снабдяване, имаме резервен план", коментира Рен в интервю за китайските държавни медии във вторник. "Настоящата практика на американските политици подценява нашата сила."

По-рано в понеделник бе съобщено, че Google ще спре да предоставя на Huawei своя софтуер за Android, за да спази ограниченията за износ, наложени от Доналд Тръмп.

Отлагането означава, че Google вече може да възобнови предоставянето на софтуера. Google и Huawei отказаха да коментират.

Миналата седмица, когато се разпали търговското напрежение между САЩ и Китай, администрацията на Тръмп внезапно обяви, че поставя Huawei в черния списък за износ. Това изисква от американските компании, които искат да продават на Huawei, да получат специален лиценз от правителството на САЩ под "презумпция за отказ", което означава, че позицията по подразбиране на Вашингтон ще бъде, че всяко заявление ще бъде отхвърлено.

Освен че нанесе удар на Huawei в САЩ и по целия свят, ходът на САЩ доведе до разпродаване на акции на американски технологични компании, включително производители на чипове, които са големи доставчици на Huawei.

Джон Нейфър, президент и главен изпълнителен директор на Асоциацията на полупроводниковата индустрия, който представлява близо 95% от американската индустрия за полупроводници, заяви: "Надяваме се да работим с администрацията, за да разширим обхвата на лиценза, така че да постигнем целите на САЩ в областта на сигурността по начин, който не подкопава способността на индустрията и конкурентоспособността и в световен мащаб и осигурява икономическа сигурност".

В известие във федералния регистър на правителството на САЩ, бюрото на индустрията и сигурността на търговския отдел заявява, че разрешава "ангажиране в сделки" с Huawei и неговите филиали при определени условия.

Те включват сделки, "необходими за поддържане и поддръжка на съществуващи и в момента напълно работещи мрежи и оборудване, включително актуализации на софтуер и корекции", както и тези договори "необходими за предоставяне на услуги и поддръжка, включително актуализации на софтуер или поправки към съществуващи телефони на Huawei".

В своето изявление американският търговски отдел заяви, че след три месеца ще прецени дали да продължи удължаването на временния лиценз, но повтаря причините, поради които Huawei е поставен на черния списък за износ.

"Отделът заключи, че компанията е ангажирана с дейности, които противоречат на американската национална сигурност или на външнополитическите интереси, включително предоставяне на забранени финансови услуги на Иран и възпрепятстване на правосъдието във връзка с разследването на предполагаемите нарушения на американските санкции, наред с други незаконни дейности ", се казва в него.

Ходът на Тръмп да удари Huawei с такива широкообхватни ограничения към американски компании попарва още повече надеждите, че САЩ и Китай могат да закърпят преговорите в търговската война.

Тези разговори се провалиха по-рано този месец, след като Тръмп обвини китайските власти, че се отказват от ключовите аспекти на предложеното споразумение, особено от исканията на САЩ да кодифицира структурните реформи, включително защита на американската интелектуална собственост, в китайското право.

След това САЩ пристъпиха към увеличаване на митата за китайския внос от 200 млрд. долара от 10% на 25% и заплашиха да наложат 25% върху още 300 млрд. долара китайски внос в края на юни, което драматично повиши залозите в търговската война.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви миналата седмица, че са в ход планове за пътуване до Пекин, за да участват в по-нататъшни обсъждания с китайски служители.

Очаква се Тръмп да се срещне с китайския президент Си Дзинпин на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония следващия месец, която би могла да предложи възможности за ново решение.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини