От х:

Днес в x:

Защо се чувстваме по-тревожни през лятото?

Съществува пролетно-лятно афективно разстройство

Може ли хубавото време да ни накара да бъдем по-тревожни и умислени? Според експерти от LiveHealth, това е напълно възможно, защото невинаги това, че навън грее слънце, означава, че емоциите в нас трябва да са положителни.

При някои хора тревожността се увеличава именно през по-топлите месеци. По думите на д-р Линдзи Хендерсън, натискът върху хората, страдащи от депресия и някакви психични промени, да излизат навън и се забавляват, защото хубавото време ще им подейства добре, може да засили тяхното безпокойство.

„Натискът да участват във всичко, което правят другите, е фактор, който променя настроението“, казва тя и добавя, че щастието на другите може да натъжи много хора с ментални проблеми. Гледайки, че всички са в парковете, с половинки или деца, радвайки се на живота, може да депресира още повече, категорична е Хендерсън.

Освен животът на другите, времето също има своето влияние. Когато е топло, реакциите на тялото може да са близки до тези по време на паник атака. Понякога просто високите температури може да ви карат да се потите и да ви причернява пред очите, но вие да мислите, че имате атака.

Съществува така нареченото сезонно афективно разстройство. То може да се появи през всеки сезон – както зимата, така и лятото. Смята се, че по-малкото количество на мелатонин и серотонин, които получаваме от слънцето, води до умора, главоболие, тревожност и понижено либидо. Въпреки това се среща и пролетно-лятно афективно разстройство. То по-скоро може да се сметне за отпадналост, но не бива да се пренебрегва. В тези случаи е нужна по-здравословна храна, както и разговор с психолог.

Как да се храните, за да намалите тревожността?

– Избягвайте бялата захар, по-сладките и рафинирани храни;

– Намалете до минимум консумацията на кафе, чай, шоколад, кола и други газирани напитки, както и алкохола;

– Яжте повече плодове, зеленчуци и други пресни храни;

– Поне за седмица не яжте тестени изделия и млечни продукти, съдържащи глутен (той увеличава възпалението в тялото);

– Яжте храни, богати на омега 3 мастни киселини. Такива са чиа, ленено семе, слънчогледово семе, скумрия, риба тон, сьомга. Може да взимате и добавки, но след предписание от вашия лекар. 

Източник: tialoto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хаха
    0 0
    12:15, 20 май 2019
    Бля, бля глупости, заради жегите хората масово се обезводняват и организма се стресира, затова хората са по тревожни, отделни от жегите при мъжете нивата на тестостерон спадат, което също води до тревожност :)
Последни новини