От х:

Днес в x:

САЩ наложиха санкции на руския спецотряд в Чечня. Русия готви ответни мерки

САЩ включиха в "черния списък" руския специален отряд за бързо реагиране в Чечня "Терек". Санкциите са по закона Магнитски.

По-рано американското министерство на финансите включи пет руснаци в списъка на санкциите - Руслан Геремеев, Генадий Карлов, Сергей Косиев, Елена Трикул и командира на специалния отряд "Терек" Абузайд Висмурадов. 

Руслан Геремеев е бивш командир на батальон, когото адвокатите от семейството на Борис Немцов сочат за поръчител на убийството му. Косиев е бивш началник на поправителната колония № 7 в Карелия, осъден на 2,5 години затвор за злоупотреба и злоупотреба с власт в институцията. Според съобщения в медиите, Генадий Карлов е работил в Следствения комитет към Министерството на вътрешните работи и е свързан с „делото Магнитски”. Елена Трикуля е работила като следовател на Следствения комитет.

Русия ще предприеме подходящи мерки в отговор на новите американски санкции по закона Магнитски, се посочва в изявление на руското посолство във Вашингтон.

Налагането на санкции посолството определя като „опит за едностранни принудителни мерки, противоречащи на международното право“. Такива мерки не са приети в цивилизованата комуникация на страните, подчертават руските дипломати.

„Тези стъпки ще предизвикат отговор. Отговаряйки по този начин, ние винаги сме подчертавали, че това не е нашият избор. Ние се стремим да сътрудничим със САЩ в дългосрочен план. Ние сме готови за това и вярваме, че това е правилният вариант ”, се казва в изявлението.

От дипломатическата мисия отбелязват, че новите санкции противоречат на позитивното настроение между двете страни, което се разви след срещата на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Сочи с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров.

Посолството също така заяви, че санкциите на САЩ срещу специалния отряд "Терек" пречат на сътрудничеството в борбата срещу тероризма или посочват страха на Вашингтон, че тази част може да бъде задействана в Арктика.

През декември 2012 г. Съединените щати приеха актз Магнитски относно санкциите срещу руснаци, които според американските власти са замесени в нарушения на правата на човека. По-късно законът получи статут на глобален закон, за който санкциите не трябва да се ограничават само до гражданите на Русия, а за всички държави, в които се нарушават правата на човека.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини