От х:

Днес в x:

235 900 бюлетини пристигнаха за евровота в Хасковоска област

Изображение 1 от 6

    235 900 бюлетини са отпечатани  за Хасковска област за евровота на 26-ти май. По обяд днес изборният товар пристигна пред сградата на Областна администрация, съпровождан от полицейска патрулка. Камионът с бюлетините от София придружиха и представители на РИК -Хасково.

    От печатницата на БНБ тази сутрин започна транспортирането на изборните бюлетини и книжа за избирателни секции. Освен за Хасково, доставките са тръгнали за Бургас, Сливен, Ямбол, Варна, Кърджали Смолян и Стара Загора.

    В Областната администрация на Хасково пристигането на бюлетините посрещна лично заместник-областният управител д-р Стефка Здравкова и членове на комисията към ОбА, която отговаря за изборния ден.

    Бюлетините бяха подредени в помещение, което е предварително одобрено от областния управител Станислав Дечев. Там ще бъдат съхранявани под денонощна полицейска охрана, която включва освен жива охрана от служители на Областната дирекция на МВР -Хасково, и СОТ. Взети са и противопожарни мерки при евентуална опасност. След позиционирането на книжата в помещението, то се запечатва с лента, на която са подписите на всички членове на РИК и печата на Комисията.

    Изборните книжа и бюлетините ще останат в сградата на Областната администрация до 21-ви май. В понеделник и вторник всяка община ще ги получи по график.

    Междувременно стана ясно, че с решение на ЦИК хората с увреждания-със увредено зрение или със затруднения в придвижването могат да гласуват в секции, в които на тях им е удобно.

    Избраната от гласоподавателя секция за упражняването на правото му на глас може и да не съвпада с постоянния или настоящия му адрес и да е в населено място, различно от неговата адресна регистрация. Достатъчно е СИК да се увери, че това е избирател, попадащ в категорията на лицата с увредено зрение или затруднение в придвижването.

    Според решението на ЦИК например, ако човек с увреждания от Хасково реши да упражни правото си на глас,  в секция в Младежки център и там има подходяща рампа за количка или условия за придвижване, съобразени с неговите нужди, той може да упражни вота си.

    В Хасково има СИК с подвижна кутия. За изборния ден за трудноподвижните хора ще има и осигурен общински транспорт -бус с падаща рампа, който ще извозва след заявка, тези които искат да гласуват в секцията в Клуба на инвалида на бул. "България" .

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ге
      Геро
      2 -1
      16:59, 17 май 2019
      на снимката изглежда като Дилян Добрев разтоварва бюлетини. Възможно ли е?
      • Н
        Н
        0 0
        17:55, 20 май 2019
        Е как, той е! Не го ли позна???
    Последни новини