От х:

Днес в x:

ТОЛ системата да е съобразена с възможностите на гражданите

ТОЛ системата да е съобразена с възможностите на гражданите и да не се отрази в шокови цени на основи стоки, коментираха пред БНТ Христо Христов от съюза на международните превозвачи и Явор Панталеев от Националния съюз на спедиторите.

ТОЛ системата показва добрите намерения в лицето на премиера да се търсят компромиси за такси и правила, бизнесът смята че е правилно да има ТОЛ такси, няма по-добро, но при нас самата обезпеченост на таксите не е готова и не е подготвена системата. Самите такси и ценообразуването не са съобразени с покупателната способност, обясни Христов.

Като превозвачи нямаме ресурс и искаме ТОЛ да е по магистрали и първокласни пътища и цените да бъдат реални, за да не се отрази в шоково поскъпване на основите стоки, допълни Панталеев. 

Защо трябва да тръгваме колко липсва в цялата система - 600 или 800 млн. лева, а не от покупателната способност, след като години не сме се интересували от пътната инфраструктура, коментира Христов.

Според Панталеев, е важно да може да планира с какви разходи ще се сблъскат, явно ще има 3 месечен тестов период. За нас е важно да има време да предоговорим цените за да няма фалирали в бранша. Това което се случи вчера е хубаво, но след това тези данни трябва да бъдат анализирани с достатъчно време и да се даде още време, всеки да прецени с колко да се коригират цените, 

По думите на Христов, след тези 3 месечни тестове да се разбере как е направена връзката с НАП, граничните пунктове. Българският гражданин трябва да е с приоритет и как, и какво може да плаща той.

"МРРБ има ясно разпределени функции и не съм в течение на конкретните действия на Агенция "Пътна инфраструктура" по отношение на ТОЛ системата", обясни преди дни заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по повод отхвърлянето на цената на ТОЛ системата от страна на превозвачите.

Фалшива новина и спекулация са тиражирани публикации, че офшорна фирма ще събира тол таксите, коментира по-рано заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини