От х:

Днес в x:

Конкурс и безплатна консултация за Световния ден на борба със затлъстяването организира РЗИ Смолян

По повод на Европейския ден на борбата със затлъстяването 18 май, Регионална здравна инспекция – Смолян обяви ученически фотоконкурс на тема „Моят най-красив и здравословен сандвич”. Момчета и момичета от 1 до 4 клас от цялата област могат да участват със снимки, изпратени до 17 май 2019 г. на адрес: ooz_sm@abv.bg. Авторите на най-добрите кулинарни предложения ще получат атрактивни награди.

На 17 май от 10 до 14 часа пред сградата на здравната инспекция екип от специалисти ще извършва измерване на ръст и тегло и изчисляване на индекса на телесната маса. Желаещите ще получат и безплатна консултация за постигане на здравословно хранене.

Експертите от здравната инспекция са категорични, че добити от ранно детство, добрите хранителни навици се запазват и в зряла възраст, а насърчаването на децата към здравословно хранене и физически упражнения е най-добрата инвестиция, която можем да направим за тяхното бъдеще.

Европейският ден за борба със затлъстяването се чества от 2010 г., а основната му цел е да привлече вниманието към нарастващата епидемия от затлъстяване на Стария континент и да насърчи хората да поддържат здравословно тегло.

  Според Световната здравна организация през 21 век затлъстяването има подобно или по-високо разпространение от недохранването и инфекциозните заболявания. Очаква се до 2030 г. то да засегне повече от половината население в Европа. Данните показват, че между 30% и 80% от пълнолетните жители на отделните европейски страни страдат от различна степен на проява на този сериозен здравословен проблем. Близо 14 милиона деца имат наднормено тегло, а 3 милиона от тях са със затлъстяване.

България се нарежда на 6-то място в Европейския съюз по затлъстяване и свръхтегло в детско-юношеска възраст. В почти всички случаи това се дължи на нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност. Специалистите алармират, че излишните килограми са сред основните причини за увеличаване и подмладяване на заболеваемостта от диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и метаболитни нарушения.

Всичко това поставя на дневен ред пред родители и институции задачата да създадат у децата интерес към полезната храна и да бъдат информирани за основните принципи на правилното хранене, допълват от здравната инспекция.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини