От х:

Днес в x:

Започва продажба на БТК

Поредната продажба на най-големия телеком в България - БТК, е задвижена с наемането на компанията Lazard за консултант. За това съобщава специализираната медия за корпоративни сделки Mergermarket, като се позовава на източник, близък до процеса, както и на още два информатора, запознати с предприетите действия по подготовка за продажбата. Новината, че Lazard е предпочетена още преди месеци за консултант, съобщиха пред "Капитал" и два местни източника. Според тях обект на продажба ще е 100% от капитала на телекома, а желанието за сделка е дошло през акционера и основен кредитор при предходната сделка - руската банка ВТБ.

По информация на "Капитал" първоначални оферти ще се събират през есента. Тъй като процедурата е в много ранна фаза, шестият подред частен собственик на БТК много вероятно ще е ясен чак догодина. Дотогава почти на финала си е операцията, в която фалиралата КТБ ще си събере малко над 100 млн. евро от по-предишната сделка за БТК. Трябва да приключи и висящият спор с руснака Дмитрий Косарев, който си търси пропуснати ползи от последната препродажба.

БТК е най-големият по приходи оператор в България и №1 във фиксираната телефония и интернет. Към деветмесечието на миналата година компанията отчете близо 670 млн. лв. приходи, над 3 млн. абонати на мобилната мрежа и повече от 1.1 млн. клиенти на фиксираната телефония. За цялата 2017 г. общите консолидирани приходи са 854 млн. лв., а чистата печалба - 73 млн. лв.

В ранна фаза

Потърсени за потвърждение на информацията, че има нает консултант за продажба, от Vivacom (каквото е търговското име на БТК) отказват коментар, а от Lazard въобще не отговарят на въпросите на Mergermarket. Изданието е потърсило и френската Orange, тъй като източниците я посочват като интересуващ се кандидат-купувач. Оттам обаче също са отклонили въпросите по подготвяната сделка.

Според Mergermarket освен Orange, който е стратегически играч на централноевропейския пазар, интерес към БТК проявява и неназован финансов инвеститор, който оглежда за покупка активи в региона.

Компания на бизнесмена Спас Русев в партньорство с руската VTB придоби телекома през 2016 година срещу 330 млн. евро, а впоследствие международен банков консорциум преструктурира задълженията на оператора и това помогна за рефинансирането на голям корпоративен заем от 400 млн. евро. Преди това БТК бе контролирана от консорциум между банкера Цветан Василев (през "Бромак") и VTB Bank, но след фалита на КТБ собственикът спря да обслужва стар заем и БТК бе продадена като обезпечение по него. Телекомът бе приватизиран през 2004 г. и оттогава през няколко години се препродава.

Какво се продава

БТК е най-големият телеком на пазара в България с приходи към деветмесечието на миналата година в размер на 697.4 млн. лв., което му отрежда лидерска позиция спрямо конкурентите A1 и Telenor. Пазарният дял на Vivacom при мобилните услуги е 30% с над 3 млн. абонати в края на септември. Компанията е първа и при фиксираната телефония с 1.168 млн. абонати и има силни позиции в доставката на фиксиран интернет и телевизия. Притежава и стратегическа инфраструктура с покритие в цялата страна.

В акционерната структура регистрираната в Люксембург "Вива телеком" на Спас Русев контролира 46% от Vivacom, а VTB държи 20% - 1 акция. Други 19% от капитала се държат от Delta Capital Investments, контролирани от българския офис на VTB Bank, а 15% са в ръцете на миноритарни акционери от времето, когато БТК бе публична компания и акциите й се търгуваха на борсата.

През миналата седмица друга компания на Спас Русев в съдружие с предприемача Елвин Гури придоби втория по големина телеком в Албания. Сделката за 50 млн. евро бе обявена като част от стратегия за експанзия на телекомуникационния бизнес на БТК в региона като стъпка по окрупняване на актива преди прехвърлянето му на голям стратегически играч в сектора. По непотвърдена информация Русев е направил постъпления за придобиване и на румънски оператор, собственост на Deutsche Telecom.

Източник: http://www.capital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини