От х:

Днес в x:

Випуск 2019-та на ПМГ си тръгва от училище с благотворителна кауза

    Учениците от випуск 2019 година от Природо-математическата гимназия „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково, за които днес би последният учебен звънец, посветиха празника си на благородна кауза. Всички пет паралелки се появиха на изпращането си тази сутрин с тематични тениски- с математически формули, с менделеевата таблица, с ликовете на велики българи. Така те се включиха в инициативата за събиране на средства в ползата на лечението на 5-годишната Лили Филева от Димитровград.

    Класните ръководители на 12-тите класове в паралелките по математика с английски език- Генади Батимов, за когото това е първи випуск, който изпраща като класен, информатика с английски език -Диана Славова, информационни технологии с английски език -Радка Латева, информационни технологии с английски и немски език -Дарина Николова и в паралелката по биология с английски език с класен Анета Пеева, изведоха своите ученици в двора на школото.

    По традиция знаменосците от завършващия випуск предадоха знамето на училището на единадесетокласниците. Беше издигнат тържествено и трибагреникът.

    С минута мълчание и поглед към небето всички почетоха паметта на съученичките си, загинали при катастрофа Никол и Даяна, които тази година също трябваше да завършат 12-ти клас.

    От името на педагогическия състав в емоционално обръщение зрелостниците поздрави директорът на Математическата гимназия Гергана Петрова, която също е възпитаничка на училището.„Обръщам се към вас с чувство на тъга, но и на гордост. Предстои ви едно ново начало. Пожелавам ви всяка трудност, която срещате по пътя на вашето израстване като личности, да ви прави по-силни и по-уверени. Следвайте със сърцето си правилния път към вашите решения! Не трябва да спирате да се развивате, защото само така можете да осъзнаете до къде можете да стигнете!“

    По време на церемонията по изпращането на випусниците бяха отличени и най-добрите. Грамота за „Млад режисьор“ за активното му участие в училищния живот и извън класната дейност получи Стоян Митев . Отличена с наградата „Младежки лидер“ за участието в национални и международни проекти е Галина Гочева. Думите, с които тя се обърна при награждаването към съучениците си и по-малките в училището, бяха вълнуващи. “За мен по-важно от тази награда, която получавам сега, е наградата да виждам всички вас-голяма част от хората, които са ме докоснали по някакъв начин. Нека винаги заедно да се движим напред. Да бъдем на първо място човечни, да работим заедно и да оставяме резултатите сами да говорят за постиженията!“.

    Галина Гочева съобщи и хубавата новина, че през тази година ученическият съвет е успял да постигне една от мечтите на учениците в математическата гимназия и вече е готово училищното радио. За него децата събираха средства чрез различни каузи.

    В областта на природните науки за ученик на випуска беше обявен Иван Петров.

    Грамота в областта на хуманитарните и обществените науки от училището си получи лауреатът от Националната олимпиада по история Антон Атанасов. „Наградите са хубаво нещо, стига те да са заслужени. Но има нещо по-важно-да бъдем човечни!“, отбеляза младият историк и отправи призив към учениците от 9-ти, 10-ти и 11-ти клас: Правете добро! С това ще се отличите в потока от пошлост и простотия!

    Голямата награда „Ученик на випуск 2019 г.“ получи Нури Хасан, също от 12 „Д“ клас, който е носител на много родни и международни отличия от състезания по математика. Той получи и наградата „Марко Марков“. Призът, който беше учреден преди година, от Здравко Марков на името на неговия баща, се дава на изявен ученик и е придружен и с парична награда.

    „Аз няма да ви забравя, но дано съм оставил следа и във вашите сърца“, обърна се и към учителите, и към съучениците си Нури Хасан.

    След връчването на градите последва много емоционално сбогуване между преподавателите и техните ученици.

    Директорът Гергана Петрова би последният учебен звънец за влизане в час за 12-класниците.

    С отброяване от 1 до 12 абитуриентите прекрачиха за последно училищния праг на Математическата гимназия, преди да напуснат училището си завинаги и да изкачат следващото житейско стъпало.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    Последни новини