От х:

Днес в x:

Връщаме се в духа на соца в Европейската нощ на музеите

В атмосферата на 60-те 70-те и 80-те години на миналия век ще имат възможност да се върнат по-опитните хасковлии, а от младото поколение да усетят за първи път духа на бита от онова време. Това ще се случи на 18-ти май в Европейската инициатива Нощ на музеите, част от която за поредна година ще бъде и Регионалният исторически музей в Хасково.

Директорът му Пенко Добрев презентира основната инициатива тази година - откриването на кът, обзаведен с предмети и в уюта на последните 40 години на 20-ти век.

Идеята да се покажат типичните за онези години предмети - маси, столове, дивани и модата в обзавеждането тогава, дошла на уредниците от музея докато събирали техника от онова време. В този кът ще бъдат показани телевизори, радиа, грамофони. Изложбата „Звук и картина“ ще бъде открита в 19 часа. Тя е посветена и на 60 години от първото излъчване на Българската национална телевизия. Всички ще могат да поседнат в соц. къта и дори да гледат стари български филми.

Директорът Пенко Добре призовава хасковлии да даряват техниката в музея, която вече не използват, дори и тя да не им се струва много атрактивна в момента, за да бъдат запазени повече предмети във фонда за идните поколения.

Музеят в Хасково  ще бъде отворен от 13 часа на 18-ти май до 1 часа на следващия ден.

В началото на съботата децата ще могат да се включат в инициативата „Пъстра черга“. Екипът на музея им е приготвил шаблони от шевици, които всеки ще може да оцвети по свой проект. От 15 и 17 часа ще има прожекции на фирми, посветени на видни хасковлии.

В Нощ на музеите РИМ Хасково гостува  с изложбата „Девет ката коприна и девет още везани“ в музея в Поморие.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

Още новини

Последни новини