От х:

Днес в x:

Ученичка от Хасково е първа в конкурса „Пазим езика си“

    Петокласничката София Бозова от ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково е победителката в нейната възрастова група на националния конкурс „Пазим езика си“, който се организира от гражданското сдружение на Десислава Радева „Живата вода на България“. Хасковската ученичка дели първото място в групата с Елия Илиева от Перник. Третото място зае още един ученик от Хасковска област- Тихомира Демирева от ОУ „Иван Вазов“ в Харманли.

    Сред децата от 6-ти клас победител е Рафаела Панайотова от СУ „Отец Паисий“ - Куклен.

    Финалният тур на конкурса се проведе на 11-ти май в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. В него  участваха 14 ученици от цялата страна по равно в групата на пети и на шести клас. Финалистите се класираха с най-добри резултати след първия кръг на надпреварата, който се проведе на 20 април.

    По време на изпита учениците преминаха през две задачи. В първата трябваше да покажат знанията си по правопис и пунктуация, като избират в кои отговори има или няма допусната грешка. Във втората - подреждаха смислово изречения от текст на Николай Хайтов. Те бяха оценявани в реално време от авторитетно жури. Председател на комисията беше проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“.

    „Езикът пази нашата идентичност. И няма нищо по-силно от българския език, което да ни обединява като нация. Трябва да пазим езика си, за да ни има като българи“, обърна се към участниците Десислава Радева, председател на сдружението „Живата вода на България“, организатор на конкурса. Председателят на журито проф. Атанасов акцентира, че тази година се включиха много деца и състезанието стана национално. Показват се много добри резултати и то от всички краища на България. „Това означава, че във всички региони на страната има добри учители, родители и деца, които се стараят да овладяват езика си“, каза той.

    Всички деца, които се включиха във финалния кръг, получиха книги на български автори, речници по правопис от БАН и още много подаръци.

    В тазгодишната надпревара за участие се регистрираха 4500 деца от училищата в цялата страна.

    „Пазим езика си 2019“ срещна и широка обществена подкрепа, като зад него застанаха всички университети в България, в които се изучава специалност „Българска филология“. Логистичен партньор на състезанието по български език беше Министерството на образованието и науката. инициативата подкрепи и президента Руман Радев.

    Посланици на каузата станаха много популярни личности. Сред тях са писатели, поети, журналисти, актьори, музиканти като Алек Попов, Драгомир Симеонов, Маргарита Петкова, Веселина Седларска, Любен Дилов-син, Александър Секулов, Михаил Билалов, Бойка Велкова, Елена Петрова, Йоанна Темелкова, група „СкандаУ“, Дарин Маджаров от платформата Уча.се, Айше Сали и Софи Маринова.

     Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      6 0
      12:45, 13 май 2019
      Браво на децата.Браво! Но да знаят ,че най голямата заплаха за езика ни са политиците и журналистите.
    • 2
      Ха
      Хасковлия
      0 0
      18:36, 13 май 2019
      Добре, че "журналистите" от Хасково.нет не се явяват на конкурси, защото ще станат за смях с правописа, пунктуацията и стилистичното оформление! Даже изречение започват с малка буква! РЕЗИЛИ!
    Последни новини