От х:

Днес в x:

Привикват турския посланик в МВнР за обяснение

Турският посланик у нас Хасан Улусой ще бъде извикан на среща в Министерството на външните работи в понеделник. Той ще трябва да даде обяснения за думите си , с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език. Това съобщават от пресцентъра на външното ведомство.

"Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", се казва в позицията на МВнР.

А в позиция на турското посолство се казва, че изопачаването на думите на посланика и последвалият отзвук са причина за разочарование. Позицията е качена на Facebook страницата на посолството.

Вести.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини