От х:

Днес в x:

Разследват НЕК, имуществената декларация на Порожанов е непълна, ЦИК не откри вина на Борисов…Вестниците в събота

Цените на тока са сред актуалните теми на съботните вестници.

"Заради резките промени в цената на тока на свободния пазар в последните дни енергийният регулатор поиска подробна информация за сключените сделки на Българската енергийна борса, се казва в прессъобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Председателят на КЕВР Иван Иванов е извикал изпълнителния директор на борсата Константин Константинов и е изискал данни за всички сделки във всички сегменти на борсовата търговия. По закон регулаторът е задължен да следи и контролира пазара на електроенергия на едро. За последно вчера представители на работодателските асоциации алармираха за рязък скок на цените в сегмента "ден напред", застрашаващ редица производства. Обяснението е в намалялото значително предлагане от държавната Национална електрическа компания (НЕК). НЕК със своите водни централи, ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" осигуряват около две трети от количествата на борсата. Според Асоциацията на организациите на българските работодатели цените на електроенергия в България за предходните 2 дни са най-високите в целия ЕС - съответно 84.16 евро/мВтч и 66.76 евро/мВтч. В отговор на критиките от бизнес съюзите днес изпълнителният директор на НЕК на извънреден брифинг увери, че това е отговорна компания, която спазва законите в страната, най-вече Закона за енергетиката, и решенията на КЕВР. Той отрече НЕК да е участвала в пазарни манипулации. Той подочи, че основното задължение на НЕК е доставя електроенергия за регулирания пазар." - в. "Дневник".

"Пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция", категоричен бе председателят на АИКБ Васил Велев от името на работодателските организации БСК, БТПП и КРИБ по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността. Вчера те излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова. Председателят на АИКБ съобщи пред Нова телевизия, че по казуса са сезирани КЕВР и прокуратурата. "За да проверят защо се получава тази ситуация и къде отива, на кой се дават тези поръчки след това за балансираща енергия, която е 2,5 пъти по-скъпа от тази цена. После има още един мултипликатор, понеже се задействат енергоблокове, които произвеждат много повече, отколкото е нужно, отколкото е дисбалансът, а трябва да се плати цялото количество по тази висока цена и всъщност се изземват от предприятията по 400 лв. , по 500 лв. за мегават час, чрез ЕСИ и НЕК, за да се дадат на американски централи, ТЕЦ "Варна" и Ковачки", обясни той. Работодателите искат не само оставката на ръководството на НЕК, но и преструктурирането на компанията. Според АИКБ умишлено се създава дефицит на електроенергия. "На 7 май имаше нормално и адекватно предлагане и нормална цена на тока. След това количеството енергия, която НЕК предложи на пазара ден напред беше три пъти по-малко и цените изхвърчаха. В пъти по-висок ток от съседите. Ние имаме 84 евро на мегават час, а всички около нас са на 44", каза Велев. "При един такъв дефицит се изземват стотици хиляди, милиони даже, за един ден от хората, защото като се плати скъп ток, се плащат по-малки заплати, или се вдигат цените и хората плащат по-скъпи стоки. Чрез НЕК, ЕСО се дават тези пари в последствие на американски централи, ТЕЦ "Варна", Ковачки, защото за следващия ден се създава дефицит, дебаланс. При дебаланс цените са два пъти и половина по-скъпи над тази цена", обясни той. Според председателя на АИКБ причината е, че България не може да търгува ток в рамките на деня. "Всички около нас могат да правят търговия в рамките на деня, но ние не. Сърбите и румънците търгуват в рамките на деня и затова при тях няма такива разминавания", каза той. "Не можем да повярваме, че това е от некадърност, защото и така да е, е крайно време да се променят нещата", добави Васил Велев." - в. "Стандарт".

Липсите в имуществената декларация на Румен Порожанов също са сред тематичните акценти.

"Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество призна, че има разминаване между публикуваната сайта й информация за имуществото на земеделския министър Румен Порожанов , и копието, предоставено от самия него. КПКОНПИ обаче хвърли вината върху Порожанов, като обяви, че декларацията е била редактирана по изрично негово искане. Според прессъобщението министърът е поискал комисията да заличи данни за декларирани от него обстоятелства за лице, с което живее във фактическо съжителство на съпружески начала. От декларацията на Порожанов липсват данните на съпругата му Веска Порожанова..." - в. "Сега".

"Електронната система на регистъра, при публикуване на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е посочил, че не желае да бъде публикувана", се казва в съобщението на КПКОНПИ. Така на сайта на комисията не са публикувани данните за имуществото на съпругата на Порожанов, но те са декларирани от него пред Комисията за противодействие на корупцията. При извършената проверка е установено несъответствие между декларираното и това, което съществува в регистрите и министърът на земеделието е поканен да подаде коригираща декларация. Според източници на БНТ несъответствието е, че Порожанов има граждански брак с жената. Става дума за имотни сделки на съпругата на Порожанов, които той е следвало да обяви в декларацията си за 2017 г., но те не са видими на сайта на КПКОНПИ. В документа, предоставен на вестник "Сега" от Министерството на земеделието, Веска Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други доходи извън заеманата длъжност и за дялове в дружества. От министерството на земеделието са заявили пред БНТ, че Румен Порожанов е изпратил писмо до Антикорупционната комисия, с което дава съгласие цялата информация от имуществената му декларация да бъде публикувана. Това е вторият случай, в който КПКОНПИ удря рамо на Порожанов, отбелязва "Капитал". През май 2018 г. комисията отказа да го проверява по сигнал за корупция, като вместо да извърши проверка на изнесените в него данни, го третира като сигнал за конфликт на интереси, какъвто естествено не открива. В сигнала се твърди, че през 2017 г. синът на министър Порожанов е предлагал консултантски услуги, които гарантирали пълно получаване на субсидии и избягване на извършването на проверки. По същия начин впрочем беше смачкан и сигналът срещу финансовия министър Владислав Горанов, задето живее безвъзмездно в луксозен апартамент на кръстника си - КПКОНПИ му направи проверка за конфликт за интереси, а не за корупция и злоупотреба с власт, посочва "Капитал". КПКОНПИ се управлява временно от зам.-председателя й Антон Славчев, след като титулярният ръководител Пламен Георгиев трябваше да излезе в отпуск заради започнала проверка от прокуратурата след съмнения в имущественото му състояние. Георгиев е в отпуск от повече от месец, а все още няма информация да е приключила проверката срещу него. В момента прокуратурата проверява и къщите за гости, финансирани с евросредства по контролираната от Порожанов програма за развитие на селските райони." - в. "Дневник".

Вестниците отделят място и на етиката в съдебната система.

"Етичните правила са въпрос на вътрешно убеждение, въпрос на спазване и на доброволност на това спазване. Със закон не можем да създадем морални съдии, адвокати и прокурори, но можем да създадем правила, които гилдията, приемайки ги за своя ценност, не допуска отделни нейни членове да ги нарушават. А превенцията - не ставай съдия, прокурор или адвокат, ако не можеш да изпълняваш тези правила", заяви пред БНР Валя Гигова - член на Висшия адвокатски съвет. Според нея най-важното нещо е "това вътрешно чувство, което всеки един от нас трябва да изгради или изгражда постоянно, защото в правната професия изкушенията са много големи - законът е страшно нещо, той дава сила и възможност за влияние". В "храма на правосъдието" трябва само хора с чисти ръце, категорична е Валя Гигова. "Единственият и най-важен критерий за правосъдието е то да бъде справедливо. Чувството за справедливост стои в основата на всяко цивилизовано общество", каза още Гигова, която участва в днешната конференция на тема "Етичните правила на професиите на съдията, адвоката и прокурора - гаранция за справедлив процес". "Стандартите за добро правосъдие обхващат етични правила и възложените от тези правила задължения към всеки един от нас. Няма никакво значение дали си съдия, прокурор, адвокат. За всяка една от тези професии изискването за независимост, свобода, лоялност, безпристрастност, справедливост, пазене на професионална тайна са с еднаква сила и спазването им от всеки един от нас на тези етични правила допринася за доброто и справедливо правосъдие", коментира тя. Няма идеално правосъдие в нито една държава, подчерта Гигова и добави, че въпросът е какво прави всяка една от гилдиите за това да се подобряват нещата. Тя отбеляза, че трите професионални гилдии в България не са се събирали досега, за да дискутират по тази тема: "У нас съществува в известна степен изолираност на адвокатурата от прокуратурата, от съдиите, защото едва ли не всяка среща или разговор между магистрат и адвокат се възприема като форма на влияние - няма такова нещо"..." - в. "Стандарт".

"След като на 17 април съдията от Софийския районен съд Методи Лалов разказа на конференция за правосъдието за среща с участието на "корпулентен политик", в който без съмнения бе разпознат депутатът Делян Пеевски, която разобличава методите за кадруване в ръководните длъжности в съдебната власт, сега съдията Лалов разкрива случаи на недопустима намеса и опити за влияние от страна на политици дори при решаване на конкретни съдебни дела. Сред най-драстичните случаи, разказани от Методи Лалов, публикуван на английски в изданието EUelectionsBulgaria.com под заглавие "Ексклузивно: Съдия описва груб политически натиск над българската съдебна система", е този за много влиятелен депутат от ГЕРБ в законодателния процес, който се е опитвал да повлияе върху дело, което е било загубено от партия ГЕРБ. Жалбата до съда по въпросното дело е била подадена от тогавашния депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия, сега министър на правосъдието, Данаил Кирилов, информира сайтът Mediapool, който разполага с жалбата. Методи Лалов бе избран през 2012 г. от Висшия съдебен съвет за председател на Софийския районен съд, но през декември 2016 г., преди да изтече мандатът му, подава оставка заедно с четиримата заместник-председатели в знак на несъгласие с политиката на Висшия съдебен съвет и посегателствата върху независимостта на съда. Това бе първият случай в българската съдебна система председател на съд да напусне поста си заради несъгласие с върховния управляващ орган на съдебната власт. Но Лалов подаде оставката си едва след като беше решен сградният проблем на най-големия районен съд в България СРС, който работеше пренаселен сред непоносими материални условия, и съдът най-сетне получи две сгради - на бул. "Цар Борис Трети" и на бул. "Скобелев". От разказа на Лалов става ясно защо е търпял и мълчал, но и се е съпротивлявал в рамките на възможното, за да пази едновременно независимостта на съда от властта, но и да реши сградния проблем, който зависи от същата власт. "Дневник" публикува от EUelectionsBulgaria с малки съкращения историята на съдията Методи Лалов. Заглавието и част от акцентите са на редакцията. Преди да разкажа историята, искам да обясня защо го правя сега и защо за част от тези случаи не съм се обърнал към институциите. Аз не вярвам, че Висшият съдебен съвет, съдебният инспекторат и прокуратурата биха направили нещо. Има достатъчно показателни примери за това. Висшият съдебен съвет не разкри докрай скандала Цум-гейт. Нямаше последствия и по други подобни случаи. В същото време решаването на проблемите на съда, на който бях изпълняващ длъжността председател, зависеше от тези хора с влияние. Към онзи момент Софийският районен съд нямаше дори нормална сграда, в която да работи, и моята цел бе да осигуря тази сграда, както и да работя за намаляване на огромното натоварване на съдиите. Външният натиск върху мен нямаше никакъв ефект, защото не му се подадох, но в същото време не исках да създавам допълнителни проблеми, за да не проваля проектите на съда. Знам, че ще ме упрекнат, че съм мълчал през цялото време, но сега виждам, че има обществена енергия, граждански организации, съдии, които се опитват да повдигнат завесата и да говорят публично за проблемите. Затова и намирам основание да разкажа за тези случаи. Искам да подпомогна тази обществена енергия. По начина, по който се случват нещата сега, повече не може да се продължава. Срещата с депутата от ГЕРБ През 2015 година вече бях председател на районния съд, който се беше настанил в новата си сграда. Тогава ми се обади върховен съдия и настоящ член на Конституционния съд, с когото се познаваме добре, тъй като сме работили заедно и в Софийския градски съд и в Софийския районен съд. Върховният съдия ме помоли да се срещна с депутат от ГЕРБ със съществен принос към законодателния процес. Съгласих се на срещата, тъй като решаването на проблемите на съда, свързани с натовареността неминуемо минават и през промени в законите. На другия ден депутатът дойде при мен в съдебната сграда. Попитах го дали има проблем, или посещението му е за нещо хубаво за съда. За съжаление, нерядко в съда има проблеми със забавени дела. Очаквах или да поиска нещо нередно, или да говорим за законодателни промени, които ще облекчат работата на районния съд. Политикът обаче от вратата каза, че има изпълнително дело срещу партията, на която е член. И че ще бъде добре да се забави развитието му, за да не се разчуе за него. Обясни ми, че става дума за около 24 000 лева (12 000 евро), които политическата партия не е платила за наем на сграда в подножието на Витоша. Обяснено ми бе, че е имало е забавяне на наема и партията е осъдена да плати, за което е издаден изпълнителен лист. Депутатът поиска, ако може това дело да не бъде движено защото, ако се чуе в предизборна обстановка, че партията дължи пари, това ще е доста неприятно. Аз го попитах защо идва да ми каже това. Отговори, че е дошъл да ме информира. Казах му, че след като дължат пари и са осъдени, трябва да платят. Депутатът ми каза, че се съмнява, че има нещо нередно по делото, защото то било решено твърде бързо. По стечение на обстоятелствата знаех за този случай, защото няколко дни преди това при мен дойде съдията по делото - Стефан Шекерджийски. Той беше възмутен от постъпила жалба по делото от представител на ГЕРБ, в която е бил недопустимо остро критикуван. Съдия Шекерджийски е известен като един от съдиите в Софийския районен съд, които работят изключително отдадено и бързо. Казах на депутата, че съдията просто си върши работата бързо и е известен с това. Припомних му, че партията взема милиони държавна субсидия, с които няма никакъв проблем да плати. Благодарих му за новата сграда на съда, която получихме със съдействието на правителството на ГЕРБ, но която получихме в изпълнение на задължението на изпълнителната власт да обезпечава съдебната власт със сгради (преди промяната на Конституцията). Накрая на срещата казах: "Ако мислите, че сте си купили съд чрез мен заради една сграда или нещо друго, много се лъжете". Видях, че депутатът не остана никак доволен. Попитах го дали има още нещо. Каза, че няма и си тръгна. Тази история е класически пример за двойния стандарт в отношението към правосъдието. Оплакват се от забавено правосъдие, а после идват да търсят забавяне..." - в. "Дневник".

Евроизборите неизменно са във фокуса на вниманието.

"ЦИК не е установила нарушения от страна на премиера Бойко Борисов във връзка с предизборната кампания и сигналът срещу него е оставен за сведение. Това съобщи говорителят на комисията Александър Андреев пред медиите... Преди дни БСП внесе жалби до ЦИК и СЕМ за използването на държавен ресурс за водене на предизборна кампания във връзка с публичните изяви на премиера. Същото обвинение беше изразено и от президента Румен Радев. В отговор Борисов призова ЦИК да провери дали пък държавният глава не агитира за БСП. "Не карайте ЦИК да влиза в какъвто и да било дебат между институциите. Беше разгледан сигнал, който постъпи във връзка с нарушение на кампанията от страна на премиера. ЦИК не установи нарушения и той остана за сведения", обясни. Той допълни, че до момента от ГЕРБ не е постъпвал сигнал срещу президента. Ако постъпи такъв сигнал, ще бъде докладван и ЦИК ще се произнесе, допълни говорителят на комисията." - в. "24 часа".

"ЦИК не е установила нарушения от страна на премиера Бойко Борисов във връзка с предизборната кампания и сигналът срещу него е оставен за сведение. Такова е становището на Централната избирателна комисия по внесения от БСП сигнал до ЦИК, че Борисов харчи държавна пара за изборите... "Не карайте ЦИК да влиза в какъвто и да било дебат между институциите", призова още Андреев. "Не карайте ЦИК да влиза в някакъв дебат между институциите. Беше разгледан сигнал, който постъпи във връзка с нарушение на кампанията - ЦИК не установи нарушения и той остана за сведение", коментира пред медиите говорителят на ЦИК Александър Андреев. "В жалбата, която беше депозирана в ЦИК, бяха посочени сайтовете на медии, които са излъчили репортажи, във връзка с посещение от страна на министър-председателя Бойко Борисов на определени събития в страната, свързани с изпълнението на неговите функции като премиер и в тази връзка ЦИК, след проведените обсъждания, в зависимост от аргументите, които бяха изложени в рамките на обсъждането, прецени, че тези изяви не отразяват предизборна кампания, осъществена от министър-председателя в това му качество. С оглед на това няма използване на държавен ресурс, поради което бяха оставени за сведение ..." - в. "Труд".

"Всичките машини за гласуването на евроизборите вече са в България, съобщи пред БНР Веселин Тодоров от спечелилата конкурса за доставка фирма "Сиела Норма". По думите му това са 3000 машини плюс резервни 10%. Те са в склад, одобрен от ЦИК. Вероятно днес от Комисията ще проверят и преброят машините. Тодоров обясни, че до 15 май представители на ЦИК трябва да проверят софтуера. "Вчера имаше проверка на софтуера - дали работи така, както е описано в процедурата. Имаме одобрение. До 15-и трябва да се провери дали това е инсталирано на всички машини. Смятаме, че няма да е проблем за тези пет дни това, което е одобрено, да го инсталираме на всичките 3000 машини. На 15-и или в близките дни след това може да има одит от външна организация, вероятно академична институция, която ще провери дали вътрешните процеси, по които работи системата, са такива, каквито са описани", каза шефът на "Сиела Норма". "След това идва най-истеричната част - разнасянето на машините, което ще стане на 24-и срещу 25-и май. След това нашите колеги напускат мястото и са на разположение през целия ден в неделя, без да имат право да са вътре в секциите, но да са на повикване при технически проблеми", съобщи Тодоров. Веселин Тодоров увери, че имат достатъчно експерти, за да покрият всичките изборни секции. По думите му машините за гласуването са произведени специално за България, което е и причината за по-високата цена за наем. Ако след тези избори законодателят се откаже от машинното гласуване, тези машини до голяма степен остават непотребни, обясни той." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини