От х:

Днес в x:

Малките фотоволтаици излизат на свободния пазар, за потребителите - умни електромери

Цената на тока за потребителите няма да се повиши. Това успокоение даде в кулоарите на парламента депутатът от ГЕРБ Валентин Николов, след като пленарна зала прие окончателно промените в Закона за енергетиката.

Над 360 малки фотоволтаични централи, както и 12 топлофикации ще могат продават своя ток на свободния пазар. По този начин се очаква да се повиши ликвидността на електро-енергийната борса. Със законовите промени се дава възможност на всички желаещи да си инсталиратат и т.нар. "умни електромери".

Дава се възможност потребителите да контролират енергийната си ефективност чрез уредите за дистанционно отчитане. Те ще могат да следят тарифата на тока и да потребяват по-евтина енергия.

С умните електромери няма да има забавяне на фактури, обясни още Николов. На всеки 15 минути онлайн потребителят ще може да вижда какво е потреблението му.

Промените в Закона за енергетиката предвиждат и малките фотоволтаични централи, както и топлофикациите, от 1-ви юли да продават произвеждания от тях ток на свободния електроенерегиен пазар.

Очаква се покачване на електрическата енергия на свободния пазар, призна Николов, но поясни, ще държавата има буфери, с които да компенсира този скок на регулирания пазар.

Създаваме условия за нови когенерации, похвали се още Валентин Николов. Новите мощности ще се изграждат чрез търгове. Българският потребител е защитен, отново каза депутатът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини