От х:

Днес в x:

Денят на Европа, Денят на Победата

Денят на Европа е празник на Европейския съюз, на единството и мира на стария континент, на обединението. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа - 9 май 1950 г. С тази декларация той предлага създаването на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на ЕС. През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над нацистка Германия във Великата Отечествена война. Всяка година на този ден на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. Събитието, което се празнува от Русия на 9 май продължава да е източник на национална гордост в страната.

Няма спор по това, че между двете най-големи събития от съвременната история на Европа има историческа връзка и приемственост - победата над хитлерофашизма и създаването на Европейската общност през 1950 година. Всеобщо е мнението, че без Деня на победата днес нямаше да празнуваме мирен ден на обединена Европа.

Двата празника имат едно послание: "Днес европейските народи са свободни и заедно градят своето бъдеще, но винаги ще помнят историческите уроци и разрушителната сила на войната. Затова нека всички се обединят около каузата за мир и сигурност в целия свят."

8 май за едните победители, 9 май - за другите

На 8-9 май 2019 г. се навършват 74 години от капитулацията на нацистка Германия, сложила край на Втората световна война в Европа. Историческата справка показва, че подписаната веднъж на 7 май 1945 г. в 02:41 ч. капитулация влиза в сила на 8 май в 23:01 ч. по средноевропейско време, но се преподписва по настояване на СССР. Това става в 22:43 ч. по централноевропейско време на 8 май, което се пада 23:43 ч. в източноевропейската часова зона в която е България, но е в 00:43 ч. на 9 май по московско време.

Така за Съюзниците от Западна Европа, САЩ, Канада и за други страни, сред които и България, Денят на победата се пада на 8 май и именно на този ден се отбелязва с възпоменателни церемонии. Особено тържествена традиционно е церемонията пред Паметника на незнайния воин под Триумфалната арка в Париж, в която тази година участва президентът Еманюел Макрон, който, съгласно традицията, запали Вечния огън.

Русия и повечето бивши републики на СССР официално отбелязват Деня на победата на 9 май.

Как ще се честват двата празника в България

Денят на Европа ще бъде отбелязан с гостуването на първия за нашата страна "Фестивал на светлините". Негов домакин ще бъде Европейската столица на културата за 2019 г. Пловдив. На 9 и 10 май от 21.30 ч. жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра на града "оживяват" под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. В месеца на европейските избори честването на Деня да Европа ще бъде именно в подкрепа на едно от изконните права на човека - да избира. Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на "Града на седемте тепета" и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

Денят на победата се отбелязва масово всяка година. Много хора в цялата страна отдават почит на загиналите български и съветски воини и полагат венци и цветя на техните паметници. Почита се паметта на всеки загинал, а тази памет се пренася напред в поколенията.

Хиляди потомци на бивши антифашисти се включват в маршовете на "Безсмъртния полк" - те се провеждат в 110 страни и над 500 градове в целия свят. У нас "Безсмъртният полк" шества в много градове с портрети на съветски и български войници, отдали живота си за победата над хитлерофашизма. Потомците на героите отдават почит пред паметниците на Съветската армия и пред паметниците на загиналите българи в заключителната фаза на Втората световна война, както и в руските военни гробища, където ги има.

И днес участниците в шествието в София ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива. Организаторите съобщиха, че са подготвени и 30 табла с имената на 13 000 жертви.

От 9.00 часа пред Паметника на Незнайния воин ще бъдат положени венци и цветя. Изпратени са покани до институциите и дипломатическия корпус. Началото на шествието "Безсмъртен полк" е от 9.30 часа от площад "Св. Александър Невски". Маршрутът е от Паметника на Незнайния воин по ул. "15 ноември", бул. "Цар Освободител" - до Паметника на Съветската армия, където ще има слова, полагане на венци и цветя и концерт до около 14.00 часа

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини