От х:

Днес в x:

Пехотата отсрами отново българската армия. Преглед на печата

24 часа

Папа Франциск благослови 250 деца в Раковски

"Ние те обичаме, ние те обичаме!"

Това скандираха мощно в продължение на няколко минути 250 деца, които лично получиха първо причастие от папа Франциск в Раковски в понеделник.

Хиляди католици наблюдаваха тайнството на големи екрани от площада пред църквата "Пресвето сърце Исусово". В нея бяха допуснати само децата и по един родител. Някои от тях плачеха от радост, а хлапетата бяха буквално хипнотизирани от думите на папата.

Улиците на католическата столица на България започнаха да се изпълват с народ три часа преди пристигането на Франциск. Цялото трасе от Пловдив до градчето, което е на разстояние над 20 километра, беше завардено от полиция и жандармерия.

Труд

Пехотата отсрами отново българската армия

И тази година пехотата бе лицето на войската, което я представи пред жителите и гости те на столицата, дошли да видят парада на войската. Както показва историята, тя винаги е побеждавала в битките за оцеляване на България.

Близо 1000 бойци в 10 блока от Въоръжените сили маршируваха на жълтите павета на пл. "Княз Александър I Батенберг" за 6 май. Представителен блок с бойни флагове светини, начело със Самарското знаме, поведе армейския парад. В строя обаче знаменосците държаха копие на знамето.

Монитор

Бием градушките с 13 000 ракети

С около 13 000 ракети ще разполага ведомството за борба с градушките през новия сезон за да извалява принудително най-опасните облаци, съобщиха от ИА "Борба с градушките". До момента са доставени 4870, като на всяка ракетна площадка предварително са доставени 20 ракети. До дни предстои сключването на договор за закупуването на още 8000 ракети. През миналата година са обработените 1346 градоопасни облака, като за целта са използвани 12 806 ракети.

От агенцията уточняват още, че персоналът на вече съществуващите полигони не е променен. Нови хора са назначени в новите два - в с. Тъжа, Старозагорско, и в Хасково. Те са преминали двуседмичен курс, проведен от специалисти от системата на ИАБГ.

Стандарт

Патриархът: Уважение да, но не и компромис с вярата

Ние, Българската православна църква, сме убедени, че по отношение на вярата компромиси не може да има, каза Н. Св. Неофит. "Добре дошли в земите, носителки на наследството на светите равноапостолни Кирил и Методий, на свети княз Борис-Михаил Покръстител, на свети Климент Охридски и на много други Божии светци и угодници, благодарение на чието просветителско дело през IX и X век християнството се разпространи в Европа и отвъд нейните предели". С тези думи патриарх Неофит посрещна в неделя папа Франциск в Синодалната палата.

Сега

Румънците ни давят накрай мониторинга

Брюксел обнови българската пословица, че власите се давят накрай Дунава, като добави и българите. Еврокомисарката по правосъдието Вера Юрова неочаквано обяви в края на април, че настоящата Еврокомисия няма да прекрати мониторинга над България и Румъния, въпреки че нейният председател Жан-Клод Юнкер обеща обратното в началото на мандата си. С наближаването на евроизборите се вижда близкият край на комисията "Юнкер", но Букурещ и София няма да стигнат до заветния бряг, защото недалеч от него, на плиткото, се пълнят с вода като скачени съдове и потъват.

Капитал дейли

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е на рекордна загуба от 330 млн. лв.

Гигантска загуба от 332 млн. лв. отчита държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" за 2018 г. Подобен негативен резултат вероятно е абсолютен рекорд в корпоративната история на България. Сумата е над половината от приходите, които има въглищната централа за миналата година.

От финансовия отчет на дружеството става ясно, че отрицателният финансов резултат е два пъти по-голям от отчетения за 2017 г., като основната причина е повишената цена на въглеродните емисии. Общо натрупаната загуба вече е 605.5 млн. лв., а дълговете са над 864 млн. лева. ТЕЦ-ът буквално е изправен пред фалит, тъй като текущите му пасиви надвишават активите с близо 909 млн. лева.

Дума

Румен Радев: Безмълвието днес може да ни струва скъпо утре

Безмълвието днес може да струва скъпо на подчинените и на данъкоплатците утре. Това предупреждение отправи президентът Румен Радев в словото си по повод Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май. Държавният глава по традиция говори преди началото на парада на пл. "Александър I Батенберг".

В деня на храбростта да отдадем дължимото и на всички българи, които воюват за истината, въстават срещу произвола и застоя, призова Румен Радев.

Малко са държавите, съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Затова на днешния светъл християнски празник - Гергьовден, нашият народ отдава своето признание към своите войни и отбелязва Деня на храбростта и празника на Българската армия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини