От х:

Днес в x:

Британски лорд получил скромен бонус от Дерипаска, 4-5 милиона долара

Членът на Камарата на лордовете на британския парламент и ръководител на борда на директорите на En +, Грегъри Баркър, получил от En + бонус от 3,9 до 5,2 милиона долара за ролята си в премахването на американските санкции срещу компаниите на руския бизнесмен Олег Дерипаска. Това съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници.

Според агенцията Баркър пътувал между Вашингтон, Лондон и Москва повече от месец, за да постигне споразумение между Министерството на финансите на САЩ и Дерипаска. Тази активност привлекла внимание във Великобритания и комисарят по стандартите на Камарата на лордовете провел разследване срещу Баркър по подозрение за нарушаване на парламентарни норми на поведение в полза на лични интереси. Разследването обаче било прекратено през февруари, отбелязва Bloomberg.

На 8 февруари бе съобщено, че лорд Бъркър ще остане председател на обновения борд на директорите En +, който беше сформиран в съответствие с договорения от OFAC план за премахване на санкциите от компаниите на Олег Дерипаска (планът Баркър). През март Баркър потвърди, че ще получи бонус за работата по премахването на санкциите и нарече бонуса "доста скромeн".

"Сънди таймс" преди това съобщи, че британското правителство подкрепя промени в правилата за работа на Камарата на лордовете, които ще дадат повече достъп до информация за бизнес отношенията на членовете на камарата с руския и китайския бизнес.

Олег Дерипаска и контролираните от него компании, включително En +, Русал, Евросибенерго и ГАЗ, бяха включени в списъка SDN (Черния санкционен списък на САЩ) през април 2018 г. Условието за свалянето на санкциите за En +, Русал и Евросибенерго, което означава възобновяване на нормалните бизнес процеси в тези дружества, е намаляването на влиянието на Дерипаска в структурата на Еn +. Самият Дерипаска остава в черния списък като приближен на Кремъл, съгласно плана Баркър, а всичките му доходи ще постъпват в блокирана сметка.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини