От х:

Днес в x:

„Гробище за домашни любимци“ в димитровградските паркове

    Читатател на www.Dimitrovgrad.BGvesti.NET сигнализира, че в гората на димитровградския парк „Пеньо Пенев“ се сформира гробище за домашни любимци.

    Проверка на наш репортер установи, че на конкретното място има надгробни табели с кратки имена, подсказващи, че са на домашни любимци. Единият от знаците дори е кръст с името Арси и посочена 2016-та година.

    На мястото, което се намира на метри от първите къщи на кв. „Габера“, освен табелите, има и наскоро разкопавана почва, което означава, че има и скорошни гробове.

    По информация на ветеринари в Димитровград има множество места, на които се заравят трупове на домашни животни, като най-много са в парк „Марица“. Знаело се и за заровени трупове и в междублоковите пространства в града.

    Смъртта на домашен любимец често се приема като загуба на член от семейството. Много от собствениците биха искали да се разделят с починалото си куче, котка или друго животинче така, както биха се разделили със свой близък и това вероятно е причината животните да бъдат заравяни в зелените площи на Димитровград.

    Заравянето на трупове на животни в обществените пространства е незаконно, създава опасност от разпространение на зарази и носи рискове за здравето на хора и животни. Според ветеринари, със захвърлените и заровени трупове, често на недостатъчна дълбочина, „се залага биологична бомба“ и има опасност от разпространение на болести като антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

    Незаконните гробове не са проблем само в Димитровград, така е и в цялата страна. Броят се на пръсти градовете като Варна, които повече от десетилетие имат обособени гробища за домашни любимци в гробищния парк „Тополите“. За него обаче няма информация дали в момента функционира, след като през 2017-та година бе забранен от здравните служби с мотив, че не е допустимо животните да се погребват близо до човешки тленни останки.

    Законният начин е труповете да бъдат изгорени в екарисаж. 

    Отговорността за труповете на животните е на техните стопани, които могат да се обърнат за съдействие към ветеринарните клиники в града. Те ще ги свържат с екарисаж, в който да бъдат изгорени починалите животни. Но има проблем и с липса на екарисажи в страната – през 2012 година, по време на обсъжданията на нов законопроект за ветеринарномедицинската дейност, лекари от Българския ветеринарен съюз (БВС) припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два – в Шумен и във Варна.

    За да постъпите законно и правилно, ако имате починало животно трябва да се свържете с екарисажа и да дочакате специализиран превоз, за което можете да получите съдействие от ветеринарна клиника. Пристигането на екарисажния автомобил отнема около седмица, коментираха от димитровградска клиника, като през това време трупът на животното трябва да се съхранява някъде. По наша информация, има само една ветеринарна клиника в Димитровград, която разполага с хладилна камера за съхранение на трупове до пристигането на специализирания автомобил за извозването му. За услугата по превозване и изгаряне има такса, която собственикът на животното трябва да заплати.

    Труповете на животни могат да бъдат заровени в частни дворове, където да не бъдат изровени от други животни, които да се заразят или да разпространят зарази. Другият вариант е да се заравят в отредени пространства за гробищни паркове, които да отговарят на определени изисквания, но на територията на димитровградска община няма отредено място за „гробище за домашни любимци“, иформираха от Общинска администрация.

    От редакцията на BGvesti изпратихме запитване към Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ), за становище по въпроса, което ще предоставим след като получим отговор от тяхна страна.

    Ветеринарите припомниха, че екарисажите на територията на цялата страна са само два – в Шумен и във Варна, и таксата за превозването ще падне като тежест на данъкоплатците.

    „Смело можем да твърдим, че страната ще се зарине с трупове на умрели животни“, коментира председателят на пловдивския клон на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина и продължи:

    „При положение, че има само два екарисажа, единият – в Шумен, другият – във Варна, какво се случва със семейството на баба и дядо в село в област Монтана, на които им умира магарето? Защото да се извози трупът му от Монтана до Шумен струва повече от едно магаре. Това мъртво магаре директно ще отиде в някое дере“.

    Освен това липсва контрол за смъртността на животните, които масово се заравят, и то на недостатъчно дълбочина, твърдят ветеринарите.

    Така според тях „се залага биологична бомба“ и има опасност от разпространение на епизоотии и болестикато антракс, туберкулоза, бруцелоза, кучешка тения и др.

    Според ветеринарите чрез законопроекта, който предстои да бъде гледан на второ четене в парламента, се отнемат правомощия на техния съюз като саморегулираща се професионална организация и прехвърлянето й изцяло на БАБХ.

    Агенцията обаче нямала потенциал да гарантира добрата ветеринарна практика на територията на цялата срана, нито има такива правомощия.

    Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/02/13/stranata-shte-se-zarine-s-trupove-ot-umreli-jivotni.151294
     
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ру
      Румен. Б.
      2 -7
      16:59, 9 май 2019
      И къде според вас да погребваме кучетата си, ако н... Виж коментара
    • 2
      На
      Наблюдател
      11 0
      17:23, 9 май 2019
      Наскоро в предаване по телевизията се оказа, че в София има фирма, която се занимава с изгаряне на домашни любимци, като собственикът получава урна с праха от животното. В селски дворове също не е за предпочитане, защото пък може да бъде заразена вода в кладенци! Би трябвало да се намери решение, но нерегламентираното загробване действително е опасно.
    • 3
      Ру
      Румен. Б
      2 -5
      19:20, 9 май 2019

      Глупости приказваш, животни си умират на всякъде и нищо не се случва! Мислиш ли че дядо Спас като му умре кучето или магарето, ще търси ветеринар да ги гори, ще ги хвърли в дерето на село!

    • 4
      На
      Наблюдател
      6 0
      20:46, 9 май 2019
      Не говоря глупости, господинчо! Явно си погребал някъде домашния си любимец! А дядо ти Спас не го давай за пример, простотията я има не само по селата, тя се пренесе и в градовете, за съжаление! За екология говорим, за култура и за други неща, от които явно си доста далеч!
    • 5
      Х
      Х
      3 -2
      22:46, 9 май 2019
      Скапаната ни държава не се грижи за живи хора и живонни,пък какво остава за умрели такива.Тук всичко е пред разпад.Нима заразите в циганските махали са по-малко опасни?Кой се грижи за почистването на улиците?Живеем в прахоляк и мизерия,а те с кучетата се захванали.Като ти го дадат от вет.клиника в чувал,какво следва да го направиш?Може би да го хвърлиш в контейнерите,които рядко събират..
    • 6
      Ле
      Лени
      6 0
      09:19, 10 май 2019

      От античността труповете на умрели животни се горят с цел да не се разпространяват болести и да се създават епидемии, не е нормално съвременния българин да пренебегрева тези правила и хората да се разхождат покрай гробове на животни. Трябва да се създаде място където бивотните да се заравят, защото явно процедурата с изгарянето им явно е тромава и не ефективна. Заразени животни са били озползвани във войни за да пренесат болести в обсадени градове за да се намали популацията на хората и града да падне по бързо и лесно.

    Последни новини