От х:

Днес в x:

Хората, които винаги сочат правописните ни грешки, са доста гадни личности, според учени

Учени открили, че хората, които постоянно откриват правописни грешки онлайн, са "по-неприятни" личности от тези, които просто ги подминават.

А тези приятели, които са супер чувствителни към грешките на вашата Facebook страница? Психологически тест разкрива, че те обикновено са по-малко отворени и също така са по-склонни да ви съдят за грешките ви, отколкото останалите.

С други думи, те са точно такива, за каквито ги мислите, пише ScienceAlert.

Това звучи доста очевидно, но статия, публикувана в PLOS One през 2016 г., всъщност e първoто изследване, в което учените успяват да покажат, че чертите на личността на човек могат действително да определят как той реагира на печатни грешки и правописни грешки и може да ни научи много за начина, по който хората общуват онлайн.

"Това е първото проучване, което показва, че личностните черти на слушателите / читателите оказват влияние върху интерпретацията на езика", каза водещият изследовател Джули Боланд от Университета на Мичиган през 2016 г.

"В този експеримент изследвахме социалните преценки, които читателите правят за пишещите."

Изследователите имали 83 участници в експеримента. Те помолили всички да прочетат имейли в отговор на обява за съквартирант, някои от които не съдържали никакви грешки, други имали печатни грешки (напр. „тeh“ вместо „the“) или граматически, като too/to или it's/its.

След това участниците трябвало да преценят човека, който е написал имейла, въз основа на своето усещане за неговата интелигентност, дружелюбност и други критерии, като например колко добър би бил за съквартирант.

В края на експеримента участниците били запитани дали са забелязали някакви граматични или технически грешки в имейлите и ако е така, колко са ги притеснили.

След това изследователите помолили участниците да направят тест за оценка на личността по Големите пет - скала за откритост, сътрудничество, екстраверсия / интроверсия, невротизъм и съзнателност, и да отговарят на въпроси за тяхната възраст, произход и отношение към езика.

Големите пет:

1. Екстраверсия – включва такива сходни качества като общителност, самоувереност, вълнение, търсене, топлина, активност и положителни емоции. Тя е степента, в която личността се нуждае от внимание и социална интеракция.
2. Сътрудничество – степента, в която личността се нуждае от хармонични взаимоотношения с околните. Описва се като доверчив, прям, отстъпчив, скромен.
3. Съзнателност – степента, в която личността желае да спазва общоприетите норми и правила. Организиран, подреден, прецизен, с чувство за дълг.
4. Невротизъм – степента, в която личността приема околния свят като заплаха и извън неин контрол. Описва се като напрегнат, тревожен, изнервен, стеснителен, импулсивен.
5. Откритост към нов опит - степента, в която личността е заинтригувана от интелектуален напредък и израстване. Описва се като изобретателен, широко скроен, интелигентен, любопитен.

Като цяло, всички оценили измислените кандидати за съквартирант с печатни и правописни грешки в имейлите като по-лоши от тези с перфектен правопис. Но определено някои типове личности реагирали на грешките по-остро.

Например, екстровертите обикновено били много по-склонни да пренебрегнат правописните и техническите грешки, докато интровертите били по-склонни да оценяват пишещите негативно заради тях.

Хората, които тестът установил като по-съзнателни, но по-малко отворени, били по-чувствителни към печатни грешки, докато тези с по-неконформистки личности били по-разстроени от граматическите грешки.

Интересното е, че доколко е невротичен някой не оказвало влияние на начина, по който той интерпретира грешките.

Разликите в проучването били доста фини и размерът на извадката е малък, за да се правят генерални изводи. Резултатите обаче не могат да се обяснят с възрастта или образованието на хората, което предполага, че личностните черти играят роля.

Необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези връзки. Засега приемете факта, че грешки могат да се случат на всеки, но на определен тип хора им е необходимо да ви ги сочат постоянно.

Изследването е публикувано в PLOS One.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ни
    Николай Георгиев
    8 -1
    13:19, 3 май 2019
    Заключението, което сте направили в заглавието, си е ваша лична интерпретация! Дали сте прочели текста въобще, или само го копирахте отнякъде?
  • 2
    Ер
    Ерудити
    11 -1
    13:28, 3 май 2019
    А, значи грамотните са зли и неприятни? Осрано проучване, типично за краварите от САЩ ! Грозна пропаганда за оскотяване.
    • Xa
      xaxa
      7 0
      13:37, 3 май 2019

      Когато някой греши, по каквато и да е причина, грамотното е да му се посочи грешката? Това по никой начин не се оценя добре по скалата на Големите пет. Нито е интелигентно поведение, нито дава положителен резултат.

  • 3
    Бг
    Бг
    10 -2
    14:37, 3 май 2019
    Ами тогава да се премахнат изпитите в 7 и 12 клас у нас, за да не се проверява правописЪТ. Да не са зли децата, да не ги обиждаме.ГОЛЯМА ГЛУПОСТ СТЕ НАПИСАЛИ!!! А който го е измислил, да си.......
    • Xo
      xoxo
      10 -4
      15:06, 3 май 2019
      Всъщност не прочетохте, нали?. Ясно е написано - перфектният правопис всички го одобряват. Става дума за социалното поведение, соченето, забележките, правенето на голямата работа. Не е лесно, не е лесно да си видиш психопрофила...
Последни новини