От х:

Днес в x:

Новородените лъвчета в хасковския зоопарк починаха след премръзване

    Новородените две лъвчета в хасковския зоопарк починаха от хипотермия. Смъртта настъпила днес, уточни шефът на зоокъта в Хасково Валентин Ахтаров.

    Новородените са рожби на лъвицата Петя, за която това е първо раждане. Заради бременността още преди месец майката била отделена в самостоятелна клетка със самостоятелно помещение. Първото лъвче се родило привечер на 30 април, а на следващата сутрин - на 1 май служителите в зоопарка заварили и второто.

    "През деня наблюдавахме лъвицата дали ще започне да кърми лъвчетата, но на този етап не можеше да се каже дали ще прояви майчиния си инстинкт и затова изчакахме", заяви зооинженерът Валентин Ахтаров. Той уточни, че за раждането бил уведомен и ветеринарният лекар в зоопарка, който погледнал майката и новородените, констатирайки, че всичко е нормално.

    Днес сутринта обаче от ръководството на зоопарка установили, че лъвчетата не са закърмени и сигнализирали ветеринарния лекар д-р Христо Инджов, с който хасковският парк има договор. Специалистът ги прибрал в клиниката в Димитровград, за да опита да ги възстанови, но неуспешно, обясни Ахтаров. По думите му при предаване на новородените те не били в особено добро състояние. "В този момент лъвчетата издава звуци и мърдаха, но вече бяха в състояние на хипотермия вследствие на това, че майката не ги е топлила през нощта", уточни той.

    Потърсен за коментар, д-р Инджов обясни, че състоянието на двете лъвчета е било противопоказно за оцеляването им и те починали днес. Според него реакцията на служителите в хасковския зоопарк е закъсняла, тъй като е можело да се вземат по-рано мерки за спасяване живота на лъвчетата.

    Междувременно от зоопарка в Хасково се изчаква одобрение от комисия за лиценз, какъвто няма от 2014 година. Въпреки че обектът няма такъв документ, според Ахтаров зоопаркът отговаря на всички изисквания за отглеждане на животни.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (41)

    • 1
      Уж
      ужас
      114 -13
      16:08, 2 май 2019

      Не ги ли е срам в зоопарка.Защо изобщо има зоопарк в Хасково.Така ви се ядосвам.Или правите зоопарка с всички необходими неща или изобщо не мъчете животните.Това е някаква инквизиция там.Подхвърлят на животните неща дето не са за ядене.Условията им ...няма да ги коментирам. Защо ви е този зоопарк?Вие инквизитори ли сте?Колкото да отчетем че имаме зоопарк.А животните как живеят там няма значение.Зоопарковете са привилегии на големите и богати градове.Вие за хората нямате пари, та камо ли за животните.Защо ги мъчите?

      • Ам
        Аман от "запознати"
        28 -49
        16:29, 2 май 2019
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
      • ..
        ....
        61 -10
        16:37, 2 май 2019

        Това с филиите с лютеница беше върхът.За първи път чувам че грижата за животните е когато се хранят с филии с лютеница.Обясни ми сега как така изтървахте малките лъвчета като сте толкова способни в "зоопарка"?

      • Ha
        has
        33 -6
        21:47, 2 май 2019
        Селски доктор от Димитровград имал договор със Хасковската зоо градина, е това не е ли пак гербаджийска схема. При положение,че ОДБХ–Хасково е за цялата област и има достатъчно ветеринари.Но за съжаление от 10г там е много голяма корупционна схема, като се почне от поддръжка на техника,търгове,поръчки, абсолютно всичко е пълен фалш.
      • Gr
        Gr
        2 -1
        16:17, 3 май 2019
        Доктор Инджов е страхотен професионалист, спаси живота на домашния любимец!
    • 2
      Го
      Гого от Сусам
      67 -6
      16:09, 2 май 2019
      С ръките в джобите...Пълни безхаберници!
    • 3
      Ас
      Асд
      60 -5
      16:10, 2 май 2019
      В зоопарка мислят само как да печелят пари. Заведение, вендинг машини, атракциони /разходка с пони/. Как са възложени тези дейности? Защо не се издават документи за платените такси? Кой печели?
      Ясно е, че страдат животните.
      • Аз
        Аз
        4 -3
        22:32, 2 май 2019
        Печеля
    • 4
      На
      Нар
      78 -4
      16:22, 2 май 2019
      Да се направи Платен зоопарка такса 2 лева на човек и ще има всичко само мрънкате... В цял свят има такси за зоопарковете... Нали искате Европа ами бъдете европейци. Платен зоопарк това е варианта
    • 5
      Бе
      без думи
      85 -2
      16:58, 2 май 2019
      За лъва и децата знаят, че е топлолюбив вид и живее в само в Африка. Как може две новородени лъвчета да бъдат оставени цяла нощ в умерено студен за тях климат, направо са били обречени. Какви тъпаци са тия специалисти за да допуснат подобна предизвестена смърт?! Ужас!
    • 6
      Ви
      Виолета
      47 -4
      17:14, 2 май 2019
      Съвсем скоро бяхме в зоопарка и никак не ми направи добро впечатление, особенно за едрите животни. Тясни бетонни килии, не почистени...А преди две години в клетката на зайчетата и на още едни животинчета имаше трупчета, които вече бяха здървени, което ми говори, че си стоят от доста време, тогава казах, че повече няма да стъпя в този зоопарк..., жалко, че грижите не са се променили. Когато вървиш из този зоопарк приятната разходка се превръща в угризения за хората, обичащи животни...
      • Хе
        Хебър
        38 -4
        17:33, 2 май 2019
        Да, за жалост е така. И ние имаме любимец в зоопарка - едно красиво, изящно животно - сибирски тигър. Мога да стоя с часове и да го гледам, и всеки път тръгвам разплакана. Животното почти винаги е гладно, все виждам изхвърлени кокали без месо.
    • 7
      Би
      Биг Брадър
      40 -2
      17:14, 2 май 2019
      Ахтаров вътре в клетката !
    • 8
      Оо
      ооо
      48 -3
      17:33, 2 май 2019
      Най-тъжните места по света са зоопарковете, а в БГ- още по-зле...Това хората сме най-страшната напаст, дето броди из Планетата...мъкааа. За да си начешем кефа сме затворили животинки в клетки!
      • 48
        48098
        5 -11
        18:08, 2 май 2019
        Всяка пролет е ужас в нормалния свят :)) .... Па... Виж коментара
    • 9
      Ра
      Рачко пръдлето
      30 -2
      17:54, 2 май 2019
      Казват нямало УСЛОВИЯ в зоопарка ----- но има зооИНЖЕНЕР Много точен е Биг Брадъра за зооинженера
    • 10
      79
      796465
      20 -21
      17:57, 2 май 2019
      Кво ревете бре Гяури ?
      ....
      Мутрите и Бейовете избиха 2 милиона Български Лъвчета и направиха Гастербайтери други 2 милиона ,
      а вие лъвчета в Зоопарка оплаквате....
      Затворници на собственото си робско мислене ....
    • 11
      Ни
      Никодимчо
      31 -3
      19:09, 2 май 2019
      Зоопарк като нашия е мъчение за животните и престъпление срещу природата. Без вина затворени, от раждането до гроб, цял живот в малка клетка - това е садизъм!
    • 12
      79
      796465
      2 -9
      19:26, 2 май 2019
      Това е новия ник а стария е кенански маймун. Виж коментара
    • 13
      Пр
      предложение
      21 -2
      20:07, 2 май 2019
      Като слагате камери навсякъде що не вземете да сложите в хасковския зоопарк. Малко да погледаме как ги гледате тези животни. Ха да ви видя колко се грижите за тях.Стиска ли ви?
    • 14
      Х.
      Х...й
      13 0
      20:25, 2 май 2019
      Пръд.. ти не си ходил в зоото да видиш че има камери итогава да тролиш
      А що се отнася за животните никаква грижа, Всичко е на самотек
      Другаде гледачите спат там като се роди животно
    • 15
      Ач
      Ачо
      10 -1
      20:42, 2 май 2019
      А за другите умрели животни
      Пълна ревизия
    • 16
      Гр
      градски
      17 -1
      21:51, 2 май 2019
      В. Ахтаров не сполучи като адвокат същото миризливо ла....но е и тук.Абсолютен измамник и далаверажия. Махайте го веднага личен гъзолизец на Г. Иванов. Как се нагласи и при този кмет? колкото по бързо го разкарат толкова по добре за зоопарка и града.
    • 17
      Ка
      Камелия
      17 -1
      22:36, 2 май 2019
      Да се забранят всички зоопаркове!Такова насилие над животни не е нормално и то с комерсиална цел.Никое създание,пък било то животно или растение,човек или амеба-няма право да бъде държано насила в неестествена за него среда!А на доктора Инджов това му е протоколното обяснение,че въпреки всички необходими грижи животното е издъхнало.Има навика да заблуждава,че е голям специалист,но всъщност е абсолютен шарлатанин.Той не може котки и кучета да спасява,пък какво остава за лъвове.Горките животни!Клиниката на Инджов е морга,струваща на стопаните много пари.И щом на него са поверили грижите за зоопарка,всичко е пародия.Не знам какво е общото между крави и екзотични африкански животни,но щом алчните им души се хвърлят да "се грижат" за тях,то нищо добро не чака лъвицата,че и тигрицата.
    • 18
      Зо
      Зора
      18 0
      22:50, 2 май 2019
      Сън не ме хваща, като си помисля за предизвестената ***** ** тези, за нищо невинни лъвчета, заради немарливостта на стопаните им. Поне да не се бяха раждали, щом такова ще е отношението им към тях. Дори и животинка да си отива от този безсърдечен свят, помислете си само за миг как бихте се почувствали вие, ако бяхте на неговото място. А още по-тъжното е, че са малки душички, надяващи се за помощ. Те също имат чувства и емоции, да не ги подценяваме толкова. Сантиментално звучи, но е така. Не се изненадвам,понякога и към страдащи хора отношението е такова, какво остава към животинките. Макар че, на тази Планета Всевишния е създал хора и животни не напразно. Ако едните ги нямаше и другите нямаше да съществуват. Да помислим, защо. Нека ги пазим и обгрижваме в съответните места предназначени за тях, така ще опазим и себе си. А тези, които не могат, да си направят извода.
    • 19
      Аб
      Абв
      26 0
      23:40, 2 май 2019
      Да бъдат съдени служителите и директора в този измислен зоопарк за това, че с бездействието си са оставили лъвчета та да загинат от студ! ТОВА Е ПРЕСТЪПНА НЕБРЕЖНОСТ!
    • 20
      2 лева...
      5 0
      07:34, 3 май 2019
      Един вход му трябва на тоя зоопарк, да се наемат работници да има някакъв ред и вид, не всеки да прави и храни животните с каквото има под ръка и 50% от животните и мястото да е заето с кози, овце и там подобни зайци и магарета....
    • 21
      Лъ
      лъв
      9 0
      07:58, 3 май 2019
      Пълна пародия на всичко в тази държава.Как никой от големите глави не започне най после да въдворява ред и дисциплина ,да се започне със отговорност и съвест да се изпълняват задачите и задълженията на всички които са сложени за това.Боже мили слез и си събери всички утрепки от това котило което 30 години унищожават тази държава!
    • 22
      Ка
      ками
      3 -1
      09:16, 3 май 2019
      То Хасково загива и даже загина ...не виждате ли, че нищо не се прави
      на всички вече им е все тази кой ще е новия кмет , хора умират от тяхната немърливост
    • 23
      Ве
      Вера
      6 0
      09:24, 3 май 2019
      Разни пиянки там са на общинска ясла масово се краде храна дърва каквото падне за животните само хляб жал ми е за животинките и не ходя нямат лиценз за това и няма вход.по - добре да ги затворят.
    • 24
      Ве
      Вера
      5 0
      09:28, 3 май 2019
      Бюджет за раздути заплати има,за животните храна няма.Ако не може да го поддържат да го затворят.
      • На
        Нар
        0 0
        12:52, 3 май 2019
        Като са раздути заплатите иди ти да бачкаш там😀 да те затворят тебе дано.. Ще ти докарам после детето ти да му обясняваш що няма животни..
        Иска се мисъл и развитие.. Тея клетки са на по 35 год искат ремонт искат обновяване, нов облик..
    • 25
      Хм
      хм
      5 0
      09:35, 3 май 2019
      Зад решетките сега отговорниците. Алчни хора.!!!!!!!!!!!!!!!
    • 26
      От
      Отрепки
      5 -1
      09:40, 3 май 2019
      Некадърници и бездарници, това сте вие набедени ветиринари, един ******* повече от вас разбира. Нещастници!
    • 27
      Дя
      ДЯДО МРАЗ
      7 0
      10:52, 3 май 2019
      Лъвчета не се раждат всеки ден или всеки месец След като са знаели кога ще се родят и са знаели че температурите са ниски отговорниците е можело една нощ да не спът но да ги наглеждат и затоплят Но у нас всичко е хаос и безхаберие
    • 28
      Др
      друг
      8 0
      11:17, 3 май 2019
      Поне телевизия не са ли гледали тези хора от зоопарка. Там малките новородени ги прибират на топло. Понякога лъвиците не искат да ги хранят. Те са отгледани не сред лъвове. Може ли да оставите тези невинни душички ей така на съдбата бе аптали?
    • 29
      Я
      Я
      5 0
      11:30, 3 май 2019
      Ако некой е така добър да сигнализира в правилната институция ,ще бъда благодарен.
    • 30
      Х
      х
      7 0
      11:49, 3 май 2019
      Въпросния Инджов има в практиката си повече смъртни случая от първомайската птицекланица.
      Отдавна ветеринарната медицина се е превърнала само в бизнес в негово лице.
      Трябва да бъде направена повторна експертиза определяща причината за смърта на лъвчетата и виновните да си понесат последствията.
    • 31
      Жо
      Жоро Жокера
      0 0
      13:52, 3 май 2019
      Ми той умрял ма !
    • 32
      Дъ
      Дъно дъно
      4 0
      14:19, 3 май 2019
      В хасковския зоопарк не трябва да се гледат големи животни като тигри, лъвове, мечки и тн., там няма никакви усилия и работниците нищо не разбират от животни. Минавайки покрай тяхните клетки ми се къса сърцето. Дано организациите се самосезират и не оставят нещата така.
    • 33
      За
      засегнат
      5 0
      14:47, 3 май 2019
      Тъжна история :(
      Като цяло посетителите , управниците и всички ние сме тъжна картинка.
      95% от посетителите хранят животните с царевични пуканки .....
      Жалка картинка да гледаш хищник - лисицата да яде пуканки........ още по-жалка картинка са родителите пред клетката , карайки детето да подхвърля пуканки на лисицата ..... и не само на нея на всичко живо в зоопарка.
      А да чакаш лъвицата да ги закърми при условие, че е първескиня и извадена от хабитата си е най-безразсъдното решение от некадърното управление на ХАОСковския зоопарк!
      Надявам се прокуратурата да се задейства и безхаберниците да си понесат наказанието!
    Последни новини