От х:

Днес в x:

На каква стойност са щетите от бурята

След голямата буря, която удари Северна България, днес започва огледът на щетите от бедствието. На много места по поречието на река Дунав има пострадали сгради, десетки паднали дървета и отнесени покриви.

В ситовското село Искра пострада покривът на училището. Там 130 ученици излизат в принудителна ваканция. От покрива на училището са хвърчали огромни късове ламарина. Вятърът е бил изключително силен и ги е разпилял на 20-30 метра. Изолационната вата на сградата на училището също е из целия двор. За щастие няма пострадали.

„Взехме решение за прекъсване на учебния процес, тъй като първо трябва да се гледа здравето на децата. Трябва да почистим падналите ламарини. Днес следобед ще започне почистване”, заяви кметът на община Ситово Сезгин Алиибрям.

„Трябва да разчистим терена около училището. В класните стаи засега няма течове, така че учебният процес може да започне на 7-ми май”, каза директорът на училище "Стефан Караджа" в село Искра Нурел Мустафа.

Целият сграден фонд на община Ситово е застрахован. Очакват се вещи лица, които да направят оценка на щетите.

Според Вилдан Мемиш, кмет на село Искра, пострадали са множество сгради в селото. „На изцяло нова кравеферма целият покрив е снет. Ламарините на църквата, която е една от най-големите в Североизточна България, също са смъкнати. Имаме цех за туршия – на нея също целият покрив е смъкнат. Най-тежко е състоянието на училището”, посочи тя.

Източник: http://nova.bg

Коментари в сайта

Последни новини