От х:

Днес в x:

Българският тур на Дейвид Дауър трио минава през Хасково

Днес светът отново е джаз. На 30-ти април се отбелязва Международния ден на джаза. През 2019 година това се случва за осми път.

Десетки събития-образователни програми, уоркшопове и концерти маркират този ден в повече от 190 държави на всички континенти.

Денят на джаза е обявен през ноември 2011-та година от ЮНЕСКО от Генералния секретар на организацията и от джаз легендата Хърби Хенкок, за да се отбележи приносът на джазовата музика в междукултурния диалог. През 2012 година Международният ден на джаза е признат и от ООН.

А на днешния ден идва добра новина и за Хасково, свързана с джаза.

Дейвид Дауър трио /David Dawer trio/ включиха отново града в предстоящото си лятно турне в България. По време на осемте си спирки у нас музикантите от австралийско-английския проект ще представят последния си албум “Made in Sofia”, на обложката на който е снимката на Храм -паметникът „Александър Невски“.

Публиката на Хасково вече познава младите музиканти. През лятото на 2018 година, като част от турнето си “Джаз на път“ пианистът Дейвид Дауър, барабанистът Мат Фишър и басистът Люк Фоулър също гостуваха в Хасково. Те свириха в клуб „Ралица“. Джаз клубът отново е тяхна спирка през тази година. Участието им е на 18-ти юли. Ден преди това Дейвид Дауър трио ще представят музиката си в Димитровград в концерт на открито на Централната градска алея.

Тазгодишното турне на триото у нас започва на 8 юли и ще приключи на 20 юли с концерт в столичен джаз бар. Те ще гостуват още във Велико Търново, Бургас и Пловдив.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини