От х:

Днес в x:

Държавата може да си върне къщи за гости, неизползвани по предназначение

Държавата може да си върне имотите, построени като къщи за гости, ако се докаже, че те не са използвани по предназначение,  европейската субсидия може да стане изискуема - това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в пред bTV тази сутрин.

Само преди дни главният прокурор разпореди проверка на всички подобни проекти с евросредства, след като на подалия оставка заместник-министър на икономиката Александър Манолев бяха повдигнати обвинения именно заради такава къщата в Сандански. Според прокуратурата той и собственикът на фирмата, получила финансирането, са представили неверни данни, за да си осигурят пари по европроект в размер на близо 400 000 лева.

По думите на Дикме основният виновник за злоупотребите е контролиращият орган в лицето на Държавен фонд "Земеделие".

"Фонд "Земеделие" допусна безогледно да се строят къщи, за които ако предварително бяха направени разчетите и анализите, щяха да разберат, че това са къщи за лично ползване, а не за обществено. Например можеш за 300 000 евро да си направиш къща и по програмата да ти върнат 200 000 евро. Tака си правиш една райсkа къща", каза още той.

Ексминистърът обясни, че се връщат до 70% от вложените средства.

Той коментира специално и случая с къщата за гости на Александър Манолев. Според Дикме там става дума по-скоро за злоупотреба със служебно положение. КПКОНПИ и прокуратурата наистина трябва да го проверят, смята той.

"Проблемът е и в експлоатацията на тези къщи. Прокуратурата след проверката не може да повдигне обвинение на тези хора, които към настоящия момент не използват къщите (за обществено ползване), защото не са извършили някакво престъпление. Престъпление ще бъде ако не са спазили процедурата и за взели неправомерно субсидията", каза още той.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини