От х:

Днес в x:

Зрелищен Фестивал на светлините в Пловдив за Деня на Европа

Денят на Европа в Пловдив ще бъде отбелязан на 9 и 10 май с Фестивал на светлините. Обявеният начален час на събитието е 21:30 ч.

В годината на европейските избори множество арт инсталации ще пречупят вечно актуалната тема за правото ни на избор през античната история и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще. Жителите и гостите на Пловдив ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Шестте арт проекции ще пречупят вечно актуалната тема през античната история на „Града на седемте тепета“ и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще.

3D филм на тема „Заедно избираме нашето бъдеще“ ще бъде прожектиран върху емблематична сграда в центъра на Пловдив (на площад „Стефан Стамболов“) и ще бъде съпроводен със серия от статични арт проекции в центъра на града, на сградата на Община Пловдив, светлинни инсталации в Цар Симеоновата градина, около водната каскада по стълбите на ул. „Ангел Букурещлиев“ (известни като „стълбите на Каменица“) и Античния стадион на Филипопол.

През 2017 и 2018 г. Денят на Европа бе отбелязан в София с мащабни 3D мапинг спектакли на фасадите на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) и на Министерския съвет в София. ПрестижниятФестивал на светлините“ обаче гостува за първи път в България и то именно в Пловдив.

Инсталациите за празничното събитие ще бъдат разработени съвместно с българското MP-Studio, носител на множество европейски награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен. За да могат всички желаещи да станат част от празника, 3D филмът ще бъде излъчен няколко пъти в двете вечери.

Шоуто ще може да бъде гледано на живо на 9 май на интернет страницата на Европейския парламент в България www.europarl.bg, както и във Facebook чрез Facebook Live.

Организатори са Бюрото на Европейския парламент, Представителството на Европейската комисия в България и общинска фондация „Пловдив 2019“.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини