От х:

Днес в x:

САЩ заплашват Русия със самолетоносачи в Средиземно море

Посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман определи разположените в Средиземно море две групи бойни американски кораби, водени от два самолетоносача, като сигнал спрямо Москва. Това се посочва в прессъобщение на Шестия флот на военноморските сили на САЩ, цитирано от руските медии.

"Дипломатическите връзки и диалогът в съчетание с мощните отбранителни системи на тези кораби показват на Русия, че ако тя действително се стреми да подобри отношенията си със САЩ, тя трябва да преустанови дестабилизиращите си действия по целия свят", коментира Хънтсман.

Той предупреди многозначително, че всеки самолетоносач представлява сам по себе си "100 хиляди тона международна дипломация".

Две бойни групи с флагмани два самолетоносача на американския флот започнаха съвместни операции в региона вчера (23 април). Общо в състава на групата влизат повече от 130 самолета, десет кораба, включително самолетоносачите "Ейбрахам Линкълн" и "Джон С. Стенис" (клас "Нимиц"), както и 9 000 моряци и морски пехотинци.

Последния път, когато две бойни корабни групи, водени от самолетоносачи на ВМС на САЩ едновременно оперираха в Средиземно море, беше през 2016 г.

През последните години Русия предупреждава за безпрецедентните активности на НАТО по своите западни граници. Алиансът разширява инициативите, като определя това като "възпиране на руската агресия".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-рано увери, че Москва не представлявала заплаха за никого, но няма да остави без отговор действия, потенциално опасни за нейните интереси.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини