От х:

Днес в x:

Цацаров разпореди проверка на всички къщи за гости и коли по европроекти

Изображение 1 от 2

    Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на ГДНП извършване на проверка на всички проекти, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна.

    Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет  - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости.

    На място служители на ГДНП ще извършат и проверка дали къщите за гости се ползват по предназначение.

    За тази цел ще се изискат заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи. Ще се изискат от съответното РУ на МВР по местонахождение на къщата за гости справки за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости.

    Главният прокурор разпореди на ГДНП и извършване на проверка и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани  с дейността на бенефициентите.

    Главният прокурор възложи на екип от прокурори ръководството и подпомагането на проверките. Определен е двумесечен срок за извършването им.

    Проверките, разпоредени от Цацаров идват след публикации, според, които (вече бившият) заместник министър на икономиката Александър Манолев е злоупотребил със средства, засягайки финансовите интереси на Европейския съюз. Окръжна прокуратура- Благоевград образува и досъдебно производство за извършено престъпление по чл.248а ал.3 от НК, касаещо представени неверни сведения по проект по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

    На 23.04.2019 г. Върховна касационна прокуратура възложи на ГДНП и проверка по публикации в медиите за ползвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на народния представител Елена Йончева.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ed
      edin
      7 0
      11:06, 25 апр 2019
      Народа го е казал-"След дъжд , качулка". За всичко получено с "чужди" пари (Европейски или по други програми), трябва да има непрекъснат контрол. Как може НАП да иска всяка касовя бележка да й се отчита, а при такива големи суми, всичко да е оставено на съвестта на получателя. Трудно е да се повчрва, че е случйно!
    • 2
      Me
      ME
      4 0
      11:21, 25 апр 2019
      Цацаров наредил сега, защото и той и множеството държавни служители, отговарящи за тези проверки са спали. Неее, не са спали, затваряли са си очите нарочно. Защо ли? Ами иначе ще ги уволнят, ето защо. Колкото по малко проблеми наяве с управлението, толкова повече крадене.
    • 3
      За
      Затварачката
      1 -1
      11:09, 27 апр 2019
      А Бойко и Цецо и останалите дали нямат къщи -- дворци -- за гости или си играят само на апартаменти и магистрали А Лилито дебеланата имала хотел в Барцелона
    Последни новини