От х:

Днес в x:

Фотограф засне гигантска червена медуза в небето

Виждали ли сте някога гигантска червена медуза да светне в нощното небе за части от секундата?

Пол Смит заснел неуловимия феномен в средата на април, когато бушуват бури над северозападната част на Оклахома и Панхандъл. Смит бил на 100 мили югоизточно от бурите в град Анадарко, малка общност на запад от Оклахома Сити с население малко под 7000 души.

За снимане на мълнии фотографът се позиционирал твърде далеч, но Смит не подготвял камерата си за бурята, той искал са хване нещо над нея.

Смит търсел спрайтове. Те не се раждат в облаците, а доста над тях - около 48 до 80 и даже 100 километра нагоре в небето.

Комерсиалните самолети летят на височина от 10-12 км. Спрайтовете танцуват в мезосферата много над тях И макар че е трудно да се каже по снимките, спрайтовете са много големи. Обикновената светкавица е с дебелина около един инч и дължина няколко километра.

Спрайтовете медузи могат да са с диаметър 48 километра или даже 100. Представете си един електрически разряд, който обхваща разстоянието от Балтимор до Вашингтон в САЩ. Други спрайтове могат да са малко по-малки, като например спрайтовете колона и морков.

Смит заснел първите си спрайтове през 2017 година и оттогава е обсебен от тези високоатмосферни разряди. В тази априлска нощ през 2019 е особено доволен. След медузите (на снимката горе) по-късно същата вечер той заснел и няколко колони. 

Макар че спрайтовете са слабо разбрани, атмосферните електродинамици знаят как се образуват. Спрайтовете често се предизвикват от силна, положителна мълния близо до земята. Смята се, че те са балансиращ механизъм, с който атмосферата разпределя напрежението вертикално. Това е бърз процес, по-малко от една десета от секундата. Това прави лова на спрайтове толкова труден. 

За първи път е спрайт бил наблюдаван през 1807 г., но съществуването му се доказва едва през 1989 г.  В продължение на десетилетия пилоти съобщават, че виждат огромни изблици на светлина над върховете на бурите, подобни на розови фойерверки.

Но едва когато един физик в Университета на Минесота заснема един спрай, учените потвърждават съществуването им. Физикът, Джон Р. Уинклер тествал телевизионна камера с ниска осветеност, която щели да използват за документиране на предстоящо изстрелване на ракета, и  случайно заснел спрайт.

В днешно време снимането на спрайтове е рутинно по целия свят. Те не са много редки, просто са неуловими. За да заснемете спрайт имате нужда от безпрепятствен изглед към далечна гръмотевична буря. Трябва да е достатъчно тъмно, за да не се преекспонира фотоапаратът ви с дълги експозиции. Не може да има много светлинно замърсяване. И разбира се, имате нужда от силни бури. Колкото по-чести и интензивни са светкавиците на нивото на земята, толкова по-добри са шансовете да видите спрайт. Ето защо големите, разпръснати клъстери или системи от гръмотевични бури са по-благоприятни за активизиране на спрайтовете. 

При йонизацията на атмосферните газове спрайтовете светят в червено-синьо, в зависимост от височината на която се намират. В по-ниските слоеве, на височина около 20 км, поради високото налягане спрайтовете светят в синьо, а в по-високите до 100 км - в червено. Спрайтовете се образуват в област с диаметър от 1 до 100 км. Скоростта им е забележителна - около 10 км/сек.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини