От х:

Днес в x:

ФБР разсекрети разследването на бягството на Хитлер

ФБР е разследвало версията на бягството на Адолф Хитлер в Аржентина през 1945 година. Това показват разсекретените документи, публикувани на сайта на ФБР.

Според разследваната версия, лидерът на германските националсоциалисти успял да стигне до Аржентина с подводница , а след това получил убежище в южната част на Андите. Според анонимен източник, старши служители от Латинска Америка му помогнали в това. Отбелязва се, че по това време фюрерът обръснал мустаците си и страдал от астма и язви.

Освен Хитлер, докладът включва имената на още 50 фашисти, избягали от Третия райх. Всички описани действия се случват две седмици след падането на Берлин (май 1945 г.). Докладът е от 21 септември 1945 г.

Секретната информация била предадена на първия директор на ФБР Едгар Хувър. Освен него, с тези данни разполагало американското военно разузнаване. Те счели разследването за непълно и решили да не продължат да търсят фюрера.

Според официалната версия Адолф Хитлер и съпругата му Ева Браун са се самоубили на 30 април 1945 г. в Берлин по време на щурма на германската столица от съветските войски. Телата им били изгорени в двора на Райхското канцлерство в непосредствена близост до Фюрербункера. След капитулацията на Германия през 1945 г., Съюзническите сили подозират, че Хитлер е извършил самоубийство, но не откриват веднага доказателства за смъртта му. По онова време се опасяват, че Хитлер може да е избягал през последните дни на войната и са търсели информация, за да определят дали той все още е жив. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини