От х:

Днес в x:

Лазарки пяха и танцуваха в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали

В навечерието на най-красивите пролетни празници – Лазаровден, Цветница и Великден, малките лазарки от клуб „Българознайковци“при  ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ гр. Кърджали представиха възстановка на обичая Лазаруване. На свое открито занятие учениците от 1 а клас по атрактивен начин показаха, какво са научили за  празника и ритуалите , които се изпълняват в този ден.Присъстващите родители  и учители се насладиха на автентичните лазарски песни и танци.

Празникът откри ръководителят на клуб „Българознайковци “ г-жа Николина Делчева,класен ръководител на 1 а клас , с мултимедийна презентация за пролетните празници и свързаните с тях традиции.Момчетата от класа разказаха, какво знаят за Лазаровден:

,,Православната Християнска Църква посвещава този ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.Празникът е известен още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“. В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден. Характеризира се с няколко интересни момински обичая – лазаруване, кумичене и буенек. Лазаруването е красив , пролетен момински обичай, създаден от народите , населяващи нашите земи преди създаването на българската държава.Според народните представи това е денят на нивите , на пасищата и горите.Лазаровден се счита за оня важен момент, в който момите се подготвят за предстоящата си женитба. Те излизат край реката, облечени в сватбени премени и играят прощален танц.Лазарките   хвърлят венчетата си в реката с надежда за бъдещ щастлив семеен живот. Лазаруването на малките лазарки е влязло дълбоко в бита на българина.Обичаят се изпълнява по различен начин в отделните  краища на България,но навсякъде лазарките благославят за труда на работливите стопани, пеят за  здраве, любов, плодородие.Малките лазарки носят в ръце кошничка за яйца.Обиколката им започва от 8 ч.сутринта и продължава до обяд.Те пеят за всички в семейството, а домакинята ги дарява с пара и яйца.”

След интересната информация ,представена от момчетата, дойде и редът на чаровните лазарки! Накичени  с красиви пролетни венци , с кошнички в ръце, 12 –те малки лазарки  възторжено запяха:

„ Разтвори се горо водо, да преминат лазарици!

Да не трошат криви пера, криви пера паунови!”

и „Размитай,  Стано,  дворове,  нареждай,  Стано,  столове!

Че ще ти дойдат гостове,  че ще ти дойдат лазарки. ”

Щастливите домакини ги посрещнаха и лазарките започнаха да пеят и танцуват за здраве и късмет на всички в семейството. Първо- за момчето от дома:

„Лаленце се люлее, не е било лаленце, най е било детенце.

Майка му го будеше.Стани,стани,детенце, да погледаш лазарки! ”

А  за момичето семейството лазарките запяхаи танцуваха с песента:

„Изгряло е ясно слънце в Маринкини  равни  двори. 

Не  е  било  ясно слънце, най  е била малка мома.

Малка  мома, Маринчица, пременена, наредена!”

Накрая дойде ред да благословят пчелите и дръвчетата- да се роят и плодят, да има берекет и радост за стопани и стопанки! Лазарките пристъпяха с поклон към менчето с вода, пускаха чемширените листенца и пееха:

„Пчелице медна, хилядна! Пчела се вила, възвила.

Около круша китуша, та й цветенца береше!

Та й цветенца береше, да прави гъсти медове!”

Домакините дарихалазарките с яйца и паричка и си пожелаха догодина пак да дойдат, за да им попеят за здраве и берекет!

В края на откритото занятие българознайковците участваха в занимателна интерактивна игра ,, Премени лазарката за празника”.Задачата на всеки отбор беше да избере подходящите народни облекла и  атрибути и ги апликира върху куклата – лазарка.

Празникът завърши с шеговитата народна песен „ Мари, момиченце мъничко ”. Родителите аплодираха изпълненията на децата и ги почерпиха за проявеното усърдие.

Директорът на училището г-жа Марияна Пеева благодари на децата  и учителите за старанието, с което изучават и изпълняват непреходните български традиции и  обичаи и поздрави всички с настъпващите пролетни празници.

Нури Хабилова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини