От х:

Днес в x:

Експерти: Популацията на застрашената от изчезване дива коза е стабилна

Популацията на дивата коза в Западните Родопи е стабилна, сочат резултатите от наблюдението на по-голямата част от местообитанията на Балканската дива коза (Rupicapra rupicapra balcanica) в Западни Родопи. Пролетният мониторинг е проведен в периода от 04 до 17 април от експерти на РИОСВ – Смолян, служители на СЛР „Чернатица“ и Държавните ловни стопанства „Извора“ – Девин и „Кормисош“ – Лъки.

Наблюдение на вида се провежда два пъти годишно по методика на националната система за мониторинг на биологичното разнообразие, координирана от ИАОС. Освен в ловните стопанства, устойчиви и нарастващи популации на защитения вид се наблюдават и в Държавните горски стопанства в Хвойна, Смолян, Борино и Триград.

Балканската дива коза е подвид, разпространен в планините на Балканския полуостров. У нас се среща в скалните комплекси на Родопите, Рила, Пирин и Стара планина, на надморска височина от 600 до 2900 метра. Видът е обявен за защитен през 2007 г. с влизането на страната ни в ЕС, а с природозащитен статус „застрашен“, е ключен в Закона за биологичното разнообразие и Червената книга на Република България.

СмолянБГвести

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини