От х:

Днес в x:

Борисов застава зад споразумението за износ на шафранови луковици, обсъжда го с китайския си колега

    Премиерът Бойко Борисов лично застана зад споразумението за износ на шафранови луковици за Китай, подписано от председателя на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти Хасан Тахиров и директорът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа Васил Гелев.

    Ще припомним,че преди месец  наша делегация  бе на посещение в Китай.  Бе подписано споразумение в Ханджоу,  район Сяошан. От китайска страна то е подкрепено от „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД.

    За Кърджали бг вести Васил Гелев посочи, че споразумението е било коментирано от премиера с китайския му колега в рамката на срещата на високо равнище на премиерите на страните от формата 16+1 в Дубровник. Тук лидерите на страните от Източна Европа коментираха сътрудничеството си с Китайската народна република.

    В рамките на проведения форум всички проекти на нашия център, включително и за шафрана получиха висока оценка, сподели още Васил Гелев. Премиерът е изразил своята подкрепа проекта за износ на шафранови луковици да се реализира. Държавата се ангажира и това е гаранция ,че проектът ще се осъществи , категоричен е Гелев. Той каза, че много перспективна е електронната търговия с Поднебесната империя.

    Гелев посочи, че в момента предстои да бъдат официално заложени експериментални полета с шафранови луковици за оценка и анализ на качествените им показатели в български условия. Това ще стане  в демонстрационната зона за сътрудничество в областта на селското стопанство между Китай и Източна Европа край Пловдив. Това е  в изпълнение на т.нар. Насоки от Дубровник, очертани от министър - председателите на 17 държави за развитието на специализирани насаждения като чай, билки и лечебни растения, сред които попада и шафрана.

    Гелев съобщи също че през май т.г.предстои да с проведе голям форум с участието на китайската компания, подписала договора с Асоциацията за износ на 640 тона шафранови луковици. Аграрният университет в Пловдив от своя страна пък започва експериментална дейност още следващата седмица.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини