От х:

Днес в x:

Жените по-добре прикриват изневярата

Не можеш да скриеш лъжливите си очи. Учени разкриват, че жените могат да преценят дали мъжът може да изневерява, само като погледнат лицето му, но мъжете не така добре могат да забележат изневеряваща жена, пише phys.org.

В изследването на група от 1500 души били показани снимки на 189 възрастни - 101 мъже и 88 жени, които първо трябвало да отговорят дали са изневерявали на своите партньори.

След това респондентите били помолени да класират тези лица по скала от 1 до 10, като 1 се давало на човек, който „изобщо не е вероятно да изневери“, а 10 - в случай, че е „изключително вероятно“ да изневерява.

Резултатът, публикуван в Royal Society Open Science, бил, че „и мъжете, и жените са били точни при оценката на мъжете, но не и на жените, относно вероятността да мамят и да кръшкат.

Учените искали да разберат не само дали мъжете и жените могат да забележат потенциално изневяраващи от другия пол, но също така дали е възможно да открият възможен "играч" от същия пол.

Те цитират изследвания, които показват, че 70% от хората в повече от 50 култури съобщават за опит да кривнат с друг партньор и 60% казват, че са успели.

Резултатите се оказали "не каквито очаквали" учените. Мъжете били в състояние да забележат потенциалните изневеряващи сред другите мъже, но дори когато други жени трябвало да оценят жена по вида ѝ, тя си оставала неразгадаема.

"И мъжете, и жените показаха по-висока степен на точност за лицата на мъжете, но не и за женските лица. Следователно, възприеманата невярност може наистина да се изразява в мъжките лица", пишат учените от Университета на Западна Австралия 

Какво кара жените да подозират дали мъжете ще спят с друга?

Според проучването, зависи най-вече от възприеманата мъжественост, въпреки че изследователите получават друг неочакван резултат - не най-добре изглеждащите мъже изневеряват най-много.

"Изненадващо, макар и по-привлекателните мъже да са оценявани като по-неверни, по-малко вероятно е те да участват в действителна изневяра", се казва в проучването.

Въпреки констатациите, един от учените предупреждава, че не трябва да се правят заключения от първа среща. Все пак е трудно да се забележи дали някой е склонен да изневерява само по лицето му.

"Ако трябва да разчитаме единствено на първите си впечатления, за да открием неверни / изневеряващи, тогава ще направим значителни грешки", каза Фу.

„Нашите резултати не трябва да означават, че първите впечатления могат да бъдат използвани във всякакви ежедневни ситуации“, добавя той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    44
    4444
    0 0
    20:08, 19 апр 2019
    Вдига фустата и без да гледа. Как да познаваш по лицето?

Случаен виц

Последни новини