От х:

Днес в x:

До 500 лв над заплатата за учители по точни науки в региони с недостиг. Кандидатстването започна

Започва кандидатстването по националната програма "Мотивирани учители", съобщи Министерството на образованието. Педагозите могат да подават заявления за включване в нея до 8 май.

До 80 преподаватели с опит ще бъдат подбрани, за да преподават математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии в училища в региони, където има недостиг на педагогически специалисти. Заплатите на включените ще бъдат увеличени с 300 лева. Те ще получават и 200 лева месечно за наем в продължение на 12 месеца. Парите могат да бъдат използвани и за възстановяване на транспортните им разходи.

Кандидатите трябва да са български граждани или на страна членка на ЕС или ЕИО и Конфедерация Швейцария, с над 8 г. стаж като учители по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии в училища в страната и/или в чужбина. Те подават диплома за завършена магистърска степен с професионална квалификация "учител по..."; препис-извлечение от трудова книжка, доказващ професионален опит; професионална автобиография; мотивационно писмо; препоръка от настоящия работодател; 2 препоръки от учител от училището, в което кандидатът работи или друго училище; препоръка от родител; портфолио.

Подборът на кандидатите включва анкета, която ще бъде проведена до 31 май, и събеседване - до 15.07.2019 г.

По програмата могат да кандидатстват и висшисти, които искат да придобият професионална квалификация „учител“ по математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии и чужди езици. Те подават документи до 24 април.

При неизпълнение на квотата на МОН от специалисти незаетите места ще се попълват с желаещи да придобият квалификацията „учител“ по биология и здравно образование и по химия и опазване на околната среда.

Одобрените ще бъдат включени във въвеждаща обучителна програма преди началото на учебната година. Обученията ще правят висшите училища в едногодишна задочна форма. Държавата отпуска по 1200 лв. на човек плюс по 40 лв. на нощувка и по 80 лв. за транспорт.

Програмата предвижда и обучение на до 150 педагози, които да придобият допълнителна квалификация, за да могат да преподават освен своята специалност математика, физика и астрономия, информатика, информационни технологии, чужд език и религии.

Всяко регионално управление на образованието ще проучи потребности на училищата до 8 май. До 30 юни всяко РУО трябва да предостави в МОН списък на участници в програмата.

Национална програма „Мотивирани учители“ е с общ бюджет от 1 700 000 лева.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини